Nikon AF-I Dönemi (AF-İç Motor): 1992

Bu özellikte lenslerde, lensin içine netlik yapması için motor yerleştirilmiştir.  Gövde ve lens arasında mekanik bir bağlantı bulunmadan, kamera bunu elektronik olarak gerçekleştirmektedir.

Nikon’un erken 1990’da piyasaya sürdüğü süper telefoto lensler AF-I lens çeşitlerindendi. Tüm Canon lensleri, ucuz olanları da dahil bu tip lenstir.

AF-I Lensleri almadan önce Nikon’un tüm AF gövdelerin bu lenslerle netlik yapıp-yapamadığını mutlaka araştırın. AF-I lensler genellikle 10.000 dolar civarındadır. Nikon bu pahalı özelliği düşük model gövdelerde kullanılmasının mantıksız olması nedeniyle ucuz gövdelerde kullanılmayacak şekilde dizayn etmeyi seçmiştir. Düşünün, Nikon F60’ı 10 dolar maliyet ekleyerek bu lensi kulanacak şekilde neden üretsin ki; Nasıl olsa bir Nikon F60 kullanıcısı 600 mm f/4 lensi nasıl çok pahalı olacağı için asla kullanmayacak. Kullanacaksa da zaten parası var demektir ve yeni bir profesyonel gövdeye geçebilir.

AF-I lensler yarım yamalak Otomatik ve Manuel netlik (A/M) yapacak şekilde piyasaya sürüldü. Netliği yapmak için parmağınızı netlik yapma butonunda sürekli tuttuğunuz zaman elle netlik yapmak istediğinizde makine buna izin vermiyordu ve Nikon, Canon’un yıllar önce yaptığı bu teknolojinin maalasef gerisindeydi. Nikon’un AF-S lensleri bu bakımdan daha çok daha iyidirler.

300 mm f/2.8 ve 600 mm f4 AF-I lensler çok hızlı değildiler. Netlik yaparken gıcırdama türünden ses çıkarıyorlardı. 400 mm f2.8 ise en yenisi ve diğerlerinde daha iyi bir lensti. Netliği çok hızlı ve çok sessiz bir şekilde tıpkı AF-S lensler gibi yapıyordu.

AF-I lensler üzerlerinde çok hoş netliği bekletme noktaları sunmaları yönünden plastik AF-S lenslere benzememektedirler.

Tüm AF-I, AI-s ve mütemadiyen AF-D lensler AF lenstirler ve tüm manuel gövdelerde tüm özellikleri bakımından mükemmel olarak çalışırlar. Pre-AI kameralarda kullanılmak istenmesi durumunda sadece bir birleştirme halkasına ihtiyaç duyulmaktadır.

AF-I lens, Nikon F100 üzerinde denenmiş ve diğer AF lenslerle aynı enerjiyi kullandığını belirlenmiştir.

Skylum'un hepsi bir arada fotoğraf düzenleme programı olan Luminar 4, yeni kullanıcılar için oldukça avantajlı indirimler sağlıyor. Yeni AI özellikleri ve yenilenmiş UI ile birlikte gelen Luminar 4 programını tavsiye ediyoruz.

İlk görüş bildiren siz olun

Cevap Yazın