Parasoley Nedir, Ne işe Yarar?

Parasoley nedir? Parasoley, fotoğraf makineniz ile kullandığınız değiştirilebilir lensin uç kısmına taktığımız, lensi koruyan (örten) ve gün ışığının lensin  içinde yansımasını engelleyen bir aksesuardır.

Parasoley ya da İngilizce karşılığı Lens Hood, DSLR fotoğraf makineniz için bir objektif aldığınızda genellikle yanında gelen ya da uygun filtre çapına göre sonradan edinebileceğiniz bir aksesuardır.

Parasoley sadece lensin uç kısmında karşılanan ışığın mercek hareleri yapmasını engellemekle kalmaz aynı zamanda lensler için çok önemli bir koruyucudur.

Parasoley Nedir, Ne işe Yarar?

Parasoley Ne İçin Kullanılır?

Parasoley aslında önemli bir fotoğraf ekipman aksesuarıdır. Bazı önemli fotoğrafçılar, lenslerinde her zaman bu önemli aksesuar ile gezerler. Hatta bazen kapalı mekan çekimlerinde, gün ışığı olmamasına rağmen bile kullanılır. Bunun en önemli sebebi ise lensi darbelere karşı korumasıdır.

Elbette hiç birimiz kullandığımız lenslerin ön camında ufak bir çizilme veya leke istemeyiz. Ayrıca yağmur damlalarının veya karın lensi ıslatmasını önleyen bu önemli objektif aksesuarı, eğer rüzgara karşı durmuyorsanız, oluşabilecek tozdan da belli ölçüde korunmanızı sağlar.

Fotoğraflara etkisi açısından, özellikle açık havada çekim yaparken uç açılardan gelen istenmeyen ışığın, optik elemanlardan yansıyarak fotoğrafta zaman zaman flare olarak bilinen parlamalar oluşmasını engellemektedir. Bu da maalesef fotoğraflardaki genel kontrastı olumsuz yönde etkilemektedir.

Çeşitleri nelerdir?

Parasoley‘ler lensin filtre çapına, odak uzaklığı ve özelliklerine göre üretilmektedir. Plastikten ve yumuşak malzemeden üretilen bu lens aksesuarının düz, dikdörtgen, dairesel, lale ve taç yaprağı (petal) gibi çeşitleri vardır.

Matte Box adı verilen çeşitleri ise kanatlı ve filtre takılabilen, sadece bir açıdan gelen ışığı kesebilen modellerdir. Nikon lensler için hangi aksesuarlar mevcut diye merak ediyorsanız, bu durumda İngiliz Lens Hoods sitesinde her model için hangi parasoley kullanılabilir gibi güzel bir liste yapılmış. Ayrıca buradaki prototip modele göre verilen pdf döküman sayesinde kağıttan yapmak bile mümkün.

nikon lens hood

Nikon 70-200mm f/2.8 ve Parasoley

Son Söz;

Eğer lensinizle beraber bir UV filtre ya da polarize filtre kullanıyorsanız, dikkat edilmesi gereken bir nokta, filtrenin objektif camından daha ileride bir noktada bulunmasından dolayı parasoleyin yeterli blokajı sağlayamama olasılığıdır. Özellikle kapalı havalarda ışık daha çok yerden yansıma yapabileceğinden yanlardan gelen ışığı elimizle ya da bir kartonla kapamak parlamaların önüne geçmemizi sağlayabilir.

Skylum'un hepsi bir arada fotoğraf düzenleme programı olan Luminar 4, yeni kullanıcılar için oldukça avantajlı indirimler sağlıyor. Yeni AI özellikleri ve yenilenmiş UI ile birlikte gelen Luminar 4 programını tavsiye ediyoruz.

İlk görüş bildiren siz olun

Cevap Yazın