Prime Lens Nedir, Avantajları Nelerdir?

Prime lens nedir? Prime lens kullanmanın avantajları nelerdir? Bu yazıda prime lenslerin avantajlarından, neden prime dendiğinden ve daha çok prime lens tercih edildiğinden bahsetmeye çalışacağız.

Prime lens için tanımı basit bir şekilde sabit odak uzaklığına sahip lens şeklinde yapabiliriz. Yani zoom özelliği olmayan tek bakış açısına sahip lenslerdir. Prime lens ile objeye yakınlaşıp uzaklaşamazsınız. Zoom lenslerle sabit bir noktadan farklı uzaklık değerleriyle çekim yapabilirsiniz. Prime lenslerde ise bu değer sabittir.

Prime lensler içinde daha az optik eleman olduğundan ve sabit bir uzaklığa yoğunlaştığından bu lensler çok keskin ve distorsiyon (bozulma) olmayan sonuçlar üretir. Sabit odak uzaklığına sahip bu lenslerle çok kaliteli portre fotoğraflar çekebilirsiniz.

Prime Lens Kullanmanın Avantajları

Prime lens, zoom objektiflere göre daha küçük, daha hafif ve daha kompakt yapıya sahip lenslerdir. f/2.8, f/1.8 ve hatta f/1.4’e kadar maksimum diyafram sunarak, daha hızlı olduklarını gösterirler. Prime lensler sahip oldukları büyük delikler sayesinde daha fazla ışık alırlar ve bu şekilde özellikle düşük ışıkta çekim yapan fotoğrafçının işine yararlar.

Prime lensler ile yüksek ISO ve geniş diyafram kullanarak, daha yüksek enstantane hızları kullanmak mümkündür. Ayrıca prime lens olarak f/1.4 diyaframa sahip olan hızlı objektifler bol bol ışığı içeri alır ve bu yüzden vizör parlaklık kazanır. Bu nedenle daha keskin görüntüler sağlanır ve odak noktalarını ayarlamak daha kolay olur. Kaliteli zoom lenslere göre kaliteli prime lensler daha ucuzdur ve zoom lenslere göre daha hızlı odaklanırlar.

http://www.rossharvey.com

Prime lensler daha az elemente sahip oldukları için daha net fotoğraflar çekmenizi sağlarlar. Bu nedenle netliğin ön planda olduğu manzara fotoğrafçılığı, moda ve mimari fotoğrafçılık yanısıra elbette portre fotoğrafçılık için oldukça avantajlıdır.

Şimdi kısaca prime lens neden avantajlıdır sıralayalım.

Prime Lens Faydaları

Fotoğrafçılık için konuşmamız gerekirse, gerçekten fotografik becerilerinizi geliştirmenin bir diğer yolu ise sadece tek bir sabit odak lens yani prime lens kullanımından geçmektedir. Prime lens ile konuya kendiniz yaklaşmak ve uzaklaşmak durumundasınızdır. Böylelikle sabit bir odak mesafesi kullandığınızdan kadrajınız gelişecek ve aynı zamanda daha sığ alan derinliğine sahip olmuş olacaksınız. Bkz. Fotoğraf Tekniğinizi Geliştirmenin En Güzel Yolu : Prime Lens Kulanmak

Yani tak gez olarak bilinen travel-zoom lenslere yönelmektense fotoğraf çantanızda farklı odak mesafelerinden oluşan 2-3 prime lens ile gezmeniz size çok faydalı olacaktır. Tek dezavantajı ise fotoğraf çekilen durumlara göre çok sayıda lens değiştirme durumunda kalmanız olacaktır.

Bazı Nikon Prime Lensler

NIKKOR prime lenslere örnek olarak; AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G ve AF-S NIKKOR 200mm f/2G ED VR II ve yeni AF-S NIKKOR 50mm f/1.8G verilebilir. Bazı prime lensler ise özel kullanımlar için tasarlanmıştır; örneğin Micro-NIKKOR (AF-S Micro-NIKKOR 85mm f/3.5G ED VR), Perspektif Kontrol (PC-E Micro NIKKOR 45mm f/2.8D), ve (AF DX Fisheye-NIKKOR 10.5mm f/2.8D ED) balıkgözü lensler.

Skylum'un hepsi bir arada fotoğraf düzenleme programı olan Luminar 4, yeni kullanıcılar için oldukça avantajlı indirimler sağlıyor. Yeni AI özellikleri ve yenilenmiş UI ile birlikte gelen Luminar 4 programını tavsiye ediyoruz.

Görüşler

Bir yorum var“Prime Lens Nedir, Avantajları Nelerdir?

Cevap Yazın