Zoom Lens mi Prime Lens mi?

Zoom lens mi prime lens mi işte bütün mesele :). Fotoğrafa başlangıç aşamasından bir müddet sonra en sık tartışılan konulardan bir tanesinin zoom lens mi prime lens mi olduğunu göreceksinizdir.

Zoom lens mi prime lens mi tercihi tamamen fotoğraf çeken kişinin kendi tercihine kalmış olsa da, özellikle belirli noktalarda ikilemde kalanlar için bu yazıda bu konuyu detaylandırmaya çalışacağız.

Zoom lens kullanmanın avantajları olduğu kadar prime lens kullanmanın da kendine göre avantajları vardır. Örneğin zoom lens kullanmak doğal olarak fotoğrafçıya fazla lens taşıma ve sık sık lens değiştirme zorluğunu ortadan kaldırırken, prime lensler zoom objektiflere göre daha küçük, daha hafif ve daha kompakt yapıya sahip lenslerdir. f/2.8, f/1.8 ve hatta f/1.4’e kadar maksimum diyafram sunarak, daha hızlı olduklarını gösterirler.

Zoom Lens mi Prime Lens mi? Tercihleri Nasıl Belirlerim?

Fotoğrafçılık için konuşmamız gerekirse, gerçekten fotografik becerilerinizi geliştirmenin bir diğer yolu prime lens kullanımından geçmektedir. Prime lens ile konuya kendiniz yaklaşmak ve uzaklaşmak durumundasınızdır. Böylelikle sabit bir odak mesafesi kullandığınızdan kadrajınız gelişecek ve aynı zamanda daha sığ alan derinliğine sahip olmuş olacaksınız. Bkz. Fotoğraf Tekniğinizi Geliştirmenin En Güzel Yolu : Prime Lens Kulanmak

Diğer taraftan zoom lensler tak-gez kullanıma uygun olmaları, yanınızda üç-dört farklı lens taşıyacağınıza hepsinin görevini tek bir lenste toplamanızı sağlar. Aynı zamanda serbest açılarda istenilen odak aralıklarında rahatça gezebilmeniz, bir zoom lens ile yaşayabileceğiniz en büyük özgürlüktür.

Peki hala zoom lens mi prime lens mi hangisini tercih etmeliyiz dediğinizi duyar gibiyim:) Açıkçası fotoğraf ekipmanlarınızda her iki lens türünün olmasında fayda bulunmaktadır. Optik kalitesi, hız, odaklanma ve düşük ışık avantajındaki kalite ile prime lensler biraz daha öne çıkabiliyor.

Zoom Lens mi Prime Lens mi? Tercihleri Nasıl Belirlerim?

Özellikle aksiyon içeren etkinliklerde, hareketli çocukların oyunlarının fotoğraflanmasında, spor müsabakalarında serbest açı rahatlığı sunduğu için zoom objektifleri tercih etmelisiniz. Örneğin düğün fotoğrafçılığı için kaliteli zoom lensler kullanmak serbestliğe katkı sağlayacağı ve kısıtlı zamanda lens değişimini daha aza indirgeyeceği için önemlidir.

Diğer taraftan belirli bir sabit açıdan model veya ürün çekimi yapacaksınız, o zaman tercihinizi direkt olarak bir adet prime lensten yana kullanabilirsiniz. Ya da seyahate çıkıyorsunuz ama yanınızda fotoğraf çantanızı götürmeyeceksiniz. Sadece fotoğraf makineniz ve bir lens almak gibi bir düşünceniz varsa tak-gez kullanıma uygun olduğundan uzun aralıklı zoom lenslerden birini düşünebilirsiniz.

Özetle netliğin ön planda olduğu ve lensinizi sabit bir açıdan kullanabileceğiniz her türlü manzara fotoğrafçılığı, moda ve mimari fotoğrafçılık yanısıra portre fotoğrafçılık için prime lens kullanmak daha avantajlıdır.

Umarız zoom lens mi prime lens mi konusunda biraz daha aydınlatıcı bilgiler sunmuşuzdur. Yorumlarınızda hangi lens türünü daha çok sevdiğinizi ve sık kullandığınız lensleri belirtebilirsiniz.

Skylum'un hepsi bir arada fotoğraf düzenleme programı olan Luminar 4, yeni kullanıcılar için oldukça avantajlı indirimler sağlıyor. Yeni AI özellikleri ve yenilenmiş UI ile birlikte gelen Luminar 4 programını tavsiye ediyoruz.

İlk görüş bildiren siz olun

Cevap Yazın