Zoom Lens Nedir, Avantajları Nelerdir?

Zoom lens nedir? Zoom lens kullanmanın avantajları nelerdir? Bu yazıda zoom lenslerin avantajlarından, neden zoom dendiğinden ve daha çok hangi alanlarda kullanıldığından bahsetmeye çalışacağız.

Zoom lens için tanımı basit bir şekilde sabit odak uzaklığına sahip olmayan lens şeklinde yapabiliriz. Yani prime lensler gibi tek bakış açısına sahip olmayan lenslerdir. Zoom lens ile objeye yakınlaşıp uzaklaşabilirsiniz. Yani sabit bir noktadan farklı uzaklık değerleriyle çekim yapabilirsiniz.

Zoom lens, konuya yaklaşıp uzaklaşabilen ve bu yüzden sizin hareket etmenizi gerektirmeyen objektif çeşididir. Zoom lensler birden fazla değişik objektifin özelliğini bünyesinde taşıyabilirler.

Zoom lens, üzerindeki halkanın ileriye veya geriye çevrilmesi ile odak uzaklığı ve buna bağlı olarak görüş açısı değişebilen objektiflerdir.

Zoom Lens Kullanmanın Avantajları

Zoom lens kullanmak doğal olarak fotoğrafçıya fazla lens taşıma ve sık sık lens değiştirme zorluğunu ortadan kaldırır. Elbette bu sayede optik kalitesi daha düşük olacaktır (Bkz Prime lensler neden daha avantajlıdır).

Zoom lens kullanımının beraberinde getirdiği avantajlarda vardır elbette. Bunun başında prime lense göre daha kolay ve pratik olduğunu belirtmiştik. Ayrıca farklı konular için farklı lensler kullanmak yerine tek lensle istediğiniz odak mesafesine geçebilirsiniz.

zoom-lens-nedir

Zoom lens kullanırken dezavantaj olarak karşınıza çıkabilecek en önemli durum maksimum diyafram değeridir. Zoom lensler,  sabit odak mesafesine sahip prime lensler kadar açık diyaframa (f/1.4, f/1.8 vs..) sahip olamazlar. Genellikle bir zoom lens üzerinde daha düşük rakamlı bir diyafram değeri görürsünüz. Örn Nikon 18-105mm f/3.5-5.6G VR.

Şimdi kısaca zoom lenslerin bazı avantajlarını sıralayalım.

Prime lenslerde genelde olmayan bir özellik olarak titreşim engelleme, zoom lens ile beraber odak uzunluğu arttıkça titreşimi engelleyen bir yapıya sahip olmalarıdır. Diğer taraftan tak-gez kullanıma uygun olmaları yanınızda üç-dört farklı lens taşıyacağınıza hepsinin görevini tek bir lenste toplamanızı sağlar. Ve elbette serbest açılarda istenilen odak aralıklarında rahatça gezebilmeniz, bir zoom lens ile yaşayabileceğiniz ne büyük özgürlüktür.

Bazı Nikon Zoom Lensler

NIKKOR zoom lenslere örnek olarak;

Skylum'un hepsi bir arada fotoğraf düzenleme programı olan Luminar 4, yeni kullanıcılar için oldukça avantajlı indirimler sağlıyor. Yeni AI özellikleri ve yenilenmiş UI ile birlikte gelen Luminar 4 programını tavsiye ediyoruz.

İlk görüş bildiren siz olun

Cevap Yazın