Covid-19, Kamera Sektörü ve Güncel Satış Rakamları

CIPA’nın Ekim raporu, kamera pazarının COVID-19 krizinden büyük ölçüde iyileştiğini gösteriyor. Zaten düşüşte olan kamera sektöründe, fotoğraf makinesi, lensler ve aksesuar satışları için oldukça çalkantılı bir yıl oldu.

Ancak Kamera ve Görüntüleme Ürünleri Derneği’nin (CIPA) en son raporu , pazarın yeniden faaliyete geçtiğini ve COVID-19 krizinden neredeyse toparlandığını gösteriyor.

Önde gelen kamera üreticilerinin gönderi ve satış bilgilerini toplayan bir endüstri birliği olan Camera & Imaging Products Association (CIPA), Eylül ayı sevkiyatlarının kurtarılmasının bir şans olmadığını gösteren Ekim rakamlarını paylaştı. Ekim raporuna göre, hem sabit lensli hem de değiştirilebilir lensli kameraları içeren dijital fotoğraf makinesi satışları, toplam 1.13 milyon adet ürün dağıtımını içeriyor. Bu, Ekim 2019’a kıyasla hala %22,8 daha az dağıtıma işaret etse de bu, sevkiyatların aynı aylarda 2019’dakinin yaklaşık %50’sine yükseldiğini gören son altı aydan çok daha iyi bir oran.

Değiştirilebilir lensli fotoğraf makinelerine baktığımızda sayılar daha da iyi görünüyor. CIPA’nın raporu, Ekim 2019’a göre sadece %13,6’lık bir düşüşle toplam 754 bin adetin dağıtıldığını söylüyor. İlginç bir şekilde, bu sevkiyatlardan kaynaklanan değer artışı yalnızca aynasız fotoğraf makinelerine bağlanabilir. Küresel olarak, DSLR satışlarının parasal değeri Ekim ayı için %22 azalırken, aynasız sevkiyatların parasal değeri Ekim ayı için %11.9 arttı. Bir başka ifadeyle, aynasız fotoğraf makinesi satışları artarken küresel DSLR satışlarından elde edilen ortalama gelir aşağı yukarı aynı kaldı. Bu, birden çok üreticinin – özellikle yatırımcı raporlarında Canon ve Nikon’un – daha yüksek kaliteli, tam kare aynasız modellerin daha iyi sattığı ve ürün serilerinin odak noktası olacağı yönündeki ifadelerini destekliyor.

Ekim raporu, DSLR fotoğraf makinesi satışlarının aynasız kameralardan çok daha hızlı bir düşüşte olduğunu doğruladı, en azından çoğu bölgede. Ekim ayı için küresel DSLR sevkiyatları %21 düşüşle 338.000 adet olurken aynasız fotoğraf makinesi sevkiyatları Ekim ayında %6.4 düşüşle 416.000 adet oldu.

DSLR ve aynasız makine dağıtımlarının farklı bölgelere oranı da oldukça farklılık gösteriyor. Avrupa’da, DSLR ve aynasız sevkiyatlar hacim olarak kabaca eşittir, ancak değer açısından aynasız kamera satışları neredeyse iki katına çıkıyor. Öte yandan Amerika Birleşik Devletleri’ne baktığımızda, aynasız fotoğraf makinelerine kıyasla ülkeye yaklaşık 35 bin DSLR gönderilmiş, ancak aynasız makineler hala bu DSLR muadillerinin değerinin iki katı oranında.

Kamera sektörü, satış rakamları ve bunlara Covid-19 krizinin etkileri dışında umarız 2021’de genel olarak düzelen bir sektör görebiliriz.

Rapora bak. 

Skylum'un hepsi bir arada fotoğraf düzenleme programı olan Luminar 4, yeni kullanıcılar için oldukça avantajlı indirimler sağlıyor. Yeni AI özellikleri ve yenilenmiş UI ile birlikte gelen Luminar 4 programını tavsiye ediyoruz.

İlk görüş bildiren siz olun

Cevap Yazın