Kameranızın Vizörünü Gözünüze Göre Ayarlayın (Diopter Ayarı)

Herkesin kamera vizöründen bakış ve görüş açısı farklıdır. Bakış açısı için her bireyin kendini geliştirmesi değişiklik yaratabiliyorken, vizörden baktığınızdaki görüşün netliği konusunda, çoğu DSLR kamera üzerinde bir düzeltme mevcuttur. Bunun adına dioptrik düzeltme ayarı (dioptrik correction adjustment) diyoruz.

Dioptrik düzeltme, kişinin gözlerinin görüşündeki keskinliğin, optik enstrüman için ayarlanmasının bir ifadesidir. Bir başka deyişle diopter ayarı, tamamen vizörden bakarken kişinin görme kusuruna göre ayar yapılmasını sağlayan bir mekanizmadır. Herkesin görme yetenekleri farklı olduğundan, uyumlu odağı sağlamak için yapılması gereken bir lens ayarı da diyebiliriz. Bu ayarlar insanlar arası görüş farklılığını ortadan kaldırmak için yapılmıştır. Bugün size kameranızın vizörünü kendinize göre nasıl ayarlamanız gerektiğini anlatmaya çalışacağız.

 

Diopter ayarının bozuk olması sizin net fotoğraf çekmenizi engelleyecek ilk ve en önemli faktördür. Çünkü, sizin gözünüze göre netliği sağlanmamış bir vizör ile fotoğraf çekmek istediğinizde eğer elle manuel netleme yapıyorsanız net görüntüyü arayacak ve bulamayacaksınız. Dolayısıyla en net görüntü neredeyse oraya odaklayıp fotoğrafı çekeceksiniz. Elbette günümüzdeki lenslerin artık AF-S özellikli kendinden AF motoru olup, otomatik netleme yapması, diopter ayarı bozuk olsa bile sizin için lensin doğru netleme yapmasını sağlayacaktır.

Kamera Vizörünü Gözünüze Göre Ayarlayın (Dioptri)

Diopter ayarını kendi gözümüz ve görüş açımızın netliği için yapmaktayız. Diopterin doğru ayarlanmamış olması kullanılan lensin doğru netleme yapmayacağı anlamına gelmemektedir. Sadece sizin vizörden netlenmiş alanı net görmemeniz anlamına gelmektedir. Gözlük kullanan arkadaşlar bunu daha net anlarlar, gözlüklü ve gözlüksüz vizör görüntüsü de değişecektir. Şimdi kısaca diopter ayarını nasıl yapacağımıza bakalım.

  • Eğer gözlük takıyorsanız, gözlüklerinizi çıkarın.
  • Kameranızın vizöründen baskın gözünüzle bakın. (bkz. fotoğraf çekerken doğru gözünüzü kullanıyor musunuz?)
  • Deklanşöre yarım basıp kameranın netleme yapmasını sağlayın.
  • Vizörün sağ tarafında bulunan diopter düzeltme butonu ile oynayarak netlenen alanı en keskin gördüğünüz hale getirin.
  • En net gördüğünüz noktada diopter ayarı ile oynamayı bırakın.

Tebrikler! Artık kameranızın vizörünü gözünüze göre ayarlamış oldunuz.

Skylum'un hepsi bir arada fotoğraf düzenleme programı olan Luminar 4, yeni kullanıcılar için oldukça avantajlı indirimler sağlıyor. Yeni AI özellikleri ve yenilenmiş UI ile birlikte gelen Luminar 4 programını tavsiye ediyoruz.

İlk görüş bildiren siz olun

Cevap Yazın