Kış Fotoğrafçılığı için Bazı Önemli İpuçları

Kış fotoğrafçılığı ve aşırı soğukta fotoğraf çekmek çok kolay değildir. Bu yazıda kış fotoğrafçılığı ile ilgili olarak bazı önemli ipuçlarını sizlere aktarmaya çalışacağız.

Havalar soğumaya başladıkça özellikle kış aylarında fotoğraf çekmek hem fotoğraf çeken hem de kullanılan ekipmanlar açısından zor bir hal alır. Kışın birbirinden güzel manzaralar ve kompozisyonlar oluşur ancak genelde havanın soğukluğu sebebiyle diğer mevsimlere göre daha az fotoğraf çekimi yapılır.

Kış fotoğrafçılığı için birkaç ipucuna geçmeden önce soğuktan etkilenmeden nasıl verimli ve iyi fotoğraflar çekebileceğinizi aktardığımız soğukta fotoğraf çekmek başlıklı yazıya mutlaka göz atmanızı tavsiye ederiz. Böylece hangi hazırlıkları yapmanız gerektiği konusunda bilgiler alabilirsiniz.

Kış Fotoğrafçılığı için Dikkat Edilmesi Gereken Detaylar

Kış Fotoğrafçılığı için Bazı Önemli İpuçları

1. Nemden Korunun

Kış fotoğrafçılığı için dikkat edilmesi gereken en önemli detayların başında havadaki nem gelmektedir. Bunun için en önemli tavsiye fotoğraf makinenizi serin tutmanız olacaktır. Yani soğuk havada dışarıda çekim yaparken herhangi bir ısıtma aracı kullanarak makinenizi sıcak tutmaya çalışmayın. Ya da paltonuzun içinde makineyle dolaşmayın. Kış aylarında havadaki su buharı makinenize yapışmış olacağı için, ısı farklılıkları oluşabilecek ani sıcaklık değişimleri su buharının etkisini daha da artıracaktır.

2. Beyaz Dengesine Dikkat Edin

Beyaz dengesi ayarlarının en çok hata yaptığı ortamlar kış fotoğrafçılığı için yapılan çekimlerde ortaya çıkar. Dijital fotoğraf makinelerindeki beyaz dengesi ayarlarında kar beyazı temel alınmadığından fotoğraflarınızda griye çalan kısımlar görebilirsiniz. Özellikle kışın havanın gri olduğu, kasvetli ve bulutlu havalarda beyaz dengesini değiştirerek fotoğraf çekmek doğru olacaktır.

3. Pozlama Telafisi

Belki de genelde çok kullanmadığınız pozlama telafisi butonunu kullanma zamanı gelmiştir. Pozlama telafisini +1 veya +2 yükselterek kullandığınız DSLR makinenin pozometresindeki yanılgıları kolaylıkla çözebilirsiniz.

4. Ay Çekimleri

Karla kaplı bitki örtüsü fotoğraflamak gerçekten çok keyiflidir. Kış fotoğrafçılığı bir bakıma beraberinde dinginlik ve sakin bir görüntüyü getirir. Özellikle kışın dolunay zamanında ay fotoğrafı çekmek için mutlaka dışarı çıkın. Ayın; etrafı yılın diğer mevsimlerine göre daha kuvvetli aydınlattığına şahit olacak ve daha verimli sonuçlar elde edeceksiniz.

Kış ayları boyunca havadaki hareketlilik azalır ve bitki örtüsü sakin bir görünüme bürünür. Özellikle şehir dışında ışık ve gürültü kirliliğinin yanısıra hava kirliliği de azalır. Kış fotoğrafçılığı daha canlı bir gökyüzü elde edebileceğiniz en güzel dönemdir.

Skylum'un hepsi bir arada fotoğraf düzenleme programı olan Luminar 4, yeni kullanıcılar için oldukça avantajlı indirimler sağlıyor. Yeni AI özellikleri ve yenilenmiş UI ile birlikte gelen Luminar 4 programını tavsiye ediyoruz.

İlk görüş bildiren siz olun

Cevap Yazın