Ay Fotoğrafı Çekmek için 8 Önemli İpucu

Ay fotoğrafı çekmek için ihtiyacnız olan önemli ipuçlarını bu yazıda bulabileceksiniz. Her ne kadar ay fotoğrafı çekmek için gerekli şartlardan bir tanesi temiz ve berrak bir hava ve açık bir gökyüzü olsa da, biz bu yazıda daha çok DSLR fotoğraf makineniz ile uygulayabileceğiniz bazı tekniklerden bahsedecğiz.

Ay fotoğrafı çekmek ve kanlı ay tutulması veya dolunay zamanı ayı görüntülemek istediğinizde hava şartlarının uygunluğunun yanısıra en az 1000 metre yüksek rakımda olmanız, doğal olarak objeye yakınlaşmış olacağınız ve ışık kirliliğinden de uzaklaşmış olacağınız için oldukça faydalı olacaktır.

Ay Fotoğrafı Çekmek için Makine Ayarları ve Bazı Önemli İpuçları

ay fotoğrafı çekmek

Ay fotoğrafı çekmek için hazırlandığımızda, aklımızda genel olarak belirli manuel fotoğraf makinesi ayarları oluşmuştur. Aşağıda daha çok bu süreçte size yardımcı olabilecek, unutma ihtimaline karşılık bir yapılacaklar listesi sunuyoruz.

Ay Fotoğrafları için 8 İpucu

  1. DSLR fotoğraf makinenizde pozlama değerlerini kendiniz belirleyin. Ay fotoğrafı çekmek istediğinizde, bu parlak objeyi makineniz daha farklı pozlayacağından aşırı beyaz bir ay ile karşılaşabilirsiniz. Enstantane ve diyafram değerlerini kendinizin girebileceği manuel modda çekim yapın.
  2. En düşük ISO seçeneğini seçerek çekim yapın. Bu hem size ay üzerindeki detayları yakalayabilmenizi sağlayacak, hem de ay dışında kalan karanlık bölgedeki kumlanmaları en az seviyeye çekecektir. Yaklaşık olarak ISO 100 veya 200 ay fotoğrafı çekmek için ideal tercihlerdir.
  3. Ay fotoğrafı çekmek için dikkat etmeniz gereken en önemli şey odak mesafesini sağlayabilmek ve ayın pozlanması aşamasında parlamasını engellemektir. Yani bilinenin aksine uzun pozlama yapmamanız gerekmektedir.
  4. Önemli olan ayın uzun pozlanmaması ve enstantane hızınızın 1/20 ile 1/250 arasında değişmesi olacaktır. Havanın kararma seviyesine göre genellikle 1/100 ve 1/125 perde hızları oldukça güzel sonuçlar üretir.
  5. Eğer manuel ayarlardaki değerlerden emin değilseniz ve ay fotoğrafı çekmek için önemli olan kullanılacak perde hızı olduğundan direkt Enstantane öncelikli modu kullanarak çekim yapabilirsiniz.
  6. Ay fotoğraflarınızı daha sonra kolayca düzenleyebilmeniz için mutlaka RAW dosya formatında çekim yapın. RAW fotoğraf çekmek başlıklı yazımızda bunun neden önemli olduğunun detaylarını bulabilirsiniz.
  7. Lensin önünde bulunabilecek fazladan tüm cam elementler görüntü kalitesini bozacak ve flare olarak bilinen parlamalara sebep olacaktır. Özetle ay fotoğrafı çekmek için tüm filtreleri kaldırın. Yansımaları azaltmak içinse parasoley kullanın.
  8. Ay fotoğrafı çekmek uzun pozlama yapmamayı gerektirse bile mutlaka tripod kullanın. Hatta titremeyi ortadan kaldırmak için deklanşöre elle basmayın. Süreli çekim ya da uzaktan kumanda yardımıyla çekim yapın.

Vikipedi üzerinde Ay’ın tanımı:

Ay, Dünya’nın tek doğal uydusudur. Güneş Sistemi içinde beşinci büyük doğal uydudur. Dünya ile Ay arasında ortalama merkezden merkeze uzaklık 384.403 km, yani Dünya’nın çapının yaklaşık otuz katı kadardır. Ay’ın çapı 3.474 km’dir, bu da Dünya çapının dörtte birinden biraz fazladır.

Skylum'un hepsi bir arada fotoğraf düzenleme programı olan Luminar 4, yeni kullanıcılar için oldukça avantajlı indirimler sağlıyor. Yeni AI özellikleri ve yenilenmiş UI ile birlikte gelen Luminar 4 programını tavsiye ediyoruz.

İlk görüş bildiren siz olun

Cevap Yazın