Nikon Picture Control Nedir?

Nikon’un Picture Control olarak bilinen fotoğraf iyileştirme sistemi nedir ve nasıl kullanılır? Bu yazıda Nikon’un eşsiz Picture Control sistemini detaylandırmaya çalışacağız.

Nikon Picture Control, çekilen bir fotoğrafın renk, pozlama ve diğer düzenleme işlemleri arasında yer alan keskinleştirme, kontrast, parlaklık, doygunluk ve renk tonu ayarlarını da içeren Nikon’a özgü fotoğraf iyileştirme sistemidir.

Çektiğimiz fotoğrafların makine üzerinde ya da sonrasında üzerinde oynanması ve istenilen şekilde rötüşlenmesi kimi zaman ince ayar ve basit tonlamalar, kimi zaman ise daha fazla uğraş gerektirir.

Nikon’un bu fotoğraf iyileştirme arayüzü sayesinde kullanıcılar fotoğraflarında ince ayar yaparak sanatsal ve yaratıcı vizyonlarını daha iyi ifade edebilirler. Kullanımı oldukça kolay olan bu sistem Nikon’un RAW fotoğraf kaydeden DSLR fotoğraf makineleri, Nikon 1 sistmei ve COOLPIX modelleri dahil birçok Nikon dijital fotoğraf makinesinde mevcuttur.

Nikon Picture Control Nedir?

Nikon Picture Control Nasıl Kullanılır?

Nikon fotoğraf makineleri önceden ayarlanmış fotoğraf iyileştirme seçenekleri sunmaktadır. Nikon makinelerdeki P, S, A ve M olarak bilinen çekim modlarında, konu ya da sahne türüne göre istediğiniz Picture Control özelliğini seçebilirsiniz.

Eğer fotoğrafçının kendi ayarlarını uygulayabildiği bu çekim modlarından ayrı olarak otomatik veya diğer manuel olmayan sahne modlarını kullanıyorsanız, fotoğraf makineniz otomatik olarak bir Picture Control seçip atayacaktır.

nikon-picture-control-ana-ekran

Seçenek Açıklama
SD Standart Dengeli sonuçlar için standart işlem. Çoğu durum için tavsiye edilir.
NL Nötr Doğal sonuçlar için minimal işlem. Daha sonra yoğun olarak işlenecek veya rötuşlanacak fotoğraflar için tercih edin.
VI Canlı Resimler, canlı fotoğraf baskısı etkisi için arttırılır. Ana renkleri vurgulayan fotoğraflar için tercih edin.
MC Monokrom Monokrom fotoğraflar çekin.
PT Portre Doğal dokulu deri ve yuvarlaklık hissi için portreleri işleyin.
LS Manzara Canlı manzaralar ve şehir manzaraları üretin.

Fotoğraf iyileştirme ayarları arasında ana hatların keskinliği, kontrast ve parlaklık etkisini sayabiliriz. Monokrom olmayan görüntüler için doygunluk ve tonlama seçenekleri de ayrıca mevcuttur.

Picture Control seçenekleri fotoğraf çekme aşamasında, kullanılan dijital fotoğraf makinesi menüsünden seçilerek görüntülere uygulanabilir. Nikon’un picture control sisteminin en güzel taraflarından birisi de özel olarak oluşturulmuş ayarlar, istenilirse bir hafıza kartına kaydedilerek, uyumlu fotoğraf makineleri arasında paylaşılabilmektedir.

Nikon’un bu mükemmel sistemi hakkında daha fazla bilgiye ve detaya Imaging Nikon üzerindeki bu harika döküman üzerinden ulaşabilirsiniz.

Skylum'un hepsi bir arada fotoğraf düzenleme programı olan Luminar 4, yeni kullanıcılar için oldukça avantajlı indirimler sağlıyor. Yeni AI özellikleri ve yenilenmiş UI ile birlikte gelen Luminar 4 programını tavsiye ediyoruz.

İlk görüş bildiren siz olun

Cevap Yazın