Nikon Series E: 1979 (Nikon E Serisi 1979)

1970’lerde Nikon çok pahalı profesyonel lensler üretiyordu. Ekonomik durumu iyi olmayan insanlar; Üreticiler, ürünlerinde indirim yaptıklarında bu lensleri alabiliyorlardı. Üretimden kaldırılmış bir lens almak o zamanlar ve hatta şimdilerde bile herhalde dünyanın en kötü şeyi olsa gerek. Gövdeyi kullan eskit ve sonra temiz ve üretimden kaldırılmış bir lens al.

Nikon amatör pazardaki payını arttırmak için E serisi adını verdiği optik kalitesi yüksek lens üretmeye karar verdi. Amatör kullanıcılar için ucuz mekaniği olan ve basit tekniklerle üretilebilecek iyi bir fikir geliştirmişlerdi. Bu ucuz mekanik lensler, bu gün Nikon’un ürettiği plastik AF lenslerden daha iyiydi.

E serisi lenslerin optiği harikaydı. E serisinin odak uzaklığı ve diyafram tasarımı basit ama harika performans verebilecek şekilde geliştirilmişti. Örnek olarak 100 mm f/2.8 lens çok az bir paraya mükemmel iş çıkarıyordu. Pahalı 105 mm f/2.8 AF-D mikro lensin ve 80-200 mm f/2.8D AF-S lensin f/2.8 diyaframda verdiği keskinlik ile aynı zaman zaman onlardan daha keskin sonuçlar veriyordu. 80-200 mm f/2.8D AF-S bir lens içinde kullanılan karmaşık optik sistemler nedeniyle pahalı olmak zorundadır fakat 100 mm f/2.8 lensi ucuza mal etmek mümkündür. Bu lensi alma şansı elde ederseniz kaçırmayın.

E Serisi lensin en basit olanının merceklerine tekli kaplama ve diğerlerine ise çoklu kaplama yaparak üretilmiştir. Nikon’un tasarımcıları bu işlemleri yaparken neye ihtiyaçları olduğunu ve ne yaptıklarını çok iyi biliyorlardı. Çok sade klasik tasarım E serisi tek odaklı lenslerin birçoğu merceğine çoklu kaplama gerektirmiyordu.

İlk E serisi lensler biraz çirkindi. Bu lensler siyah renkliydi krom renkli Nikkor lenslerde yer alan kavrama halkası yoktu. Halkanın yokluğu nedeniyle netlik halkasının plastiğinin önünde engel oluşturuyordu. Bir iki yıl içinde Nikon lensi güncelledi ve krom renkli halkayı da diyafram halkasının yanına ilave ederek netlik halkasının plastiğinin önünde yumru gibi engel oluşturmasını önleyerek lensin Nikkor lenslerin görünümüne çok yakın olması sağlanmış oldu.

Bu mükemmel lensler asla popüler ve çok tercih edilen lensler olmadılar. Çünkü Nikon çok dürüst davranarak lensin tüm özelliklerini açıklamıştı.

Geçmişte Nikon E serisinde az bir plastik kullanımının bir kusur olduğunu da göz önünde bulundurmuştu. Bu gün her şeyin plastikten yapıldığı, geçmişte ise metalden yapıldığı ve ağırlığının da bir dünya olduğunu hatırlayın. Nikon E serisi lensler için Nikkor ismini kullanmayarak, bu ismi profesyonel fotoğrafçılar için ürettiği lensler için kullanmıştır. Bu nedenledir ki birçok kullanıcı bu lensleri almaktan korkmuş, çok az bir kesim bu lensi satın almıştır. Birçok insan garip bir şekilde aslında ne ürettiklerini açıklamayan ve dürüst olmayan firmaların ürünlerini tercih etmişlerdir. Bu çok kötü bir tercihti. Çünkü E serisi lenslerin en kötü fotoğrafları bile diğerlerinin en iyi fotoğraflarından daha iyiydi. Günümüzde üretilen AF lensler, E serisinden daha ucuzdurlar ve Nikkor ismi anılarak üretilmişlerdir. Bazı çok pahalı AF-S lenslerin filtre sistemlerinde bile plastik kullanılırken, E serisinde metal kullanılmıştır.

Tüm E serisi lensler tipik olarak siyah alüminyum gövdeden ve netlik halkası diğer manuel lensler gibi boyanmış pirinçten imal edilmiştir. Tüm E serisinin gövdeye takıldığı yer metaldir ama bazı modellerinin netlik halkası plasikten imal edilmiştir ve zoom halkaları alüminyumdandır. Bu günün ucuz AF lenslerin montaj yeri plastik ve lensin yapısında çok az bir metal kullanılmaktadır. E Serisi plastik diyafram halkasına sahiptir. Plastik aksam kullanımı o zamanlar suç işlemek gibi bir şeydi ama günümüzde neredeyse pahalı tüm lenslerde plastik aksamlar kullanılmaktadır. Nikon E serisi lenslerin mekaniğini çok mükemmel bir kesinlikte tasarlamıştı.

Bazı E serisi lenslerin optik mekanizmaları en yeni AF Nikkor lenslerde kullanılmıştır. 2001 yılına kadar satılan 28mm f/2.8 AF ve AF-D lensler E serisinin 5 eleman dizaynına, 70-210 f/4 AF ise 70-210 E serisi dizaynına sahiptir.

Nikon E serisi lenste, Nikon’un süper kalitedeki 7 yapraklı diyaframını kullanmıştır.

Tüm E serisi lensler AI-s bayonetlidir ve tüm manuel ve AF SLR gövdelerle kullanılabilmektedir. Bazı ucuz AF gövdeler ve Nikon D100 ile tüm diğer manuel lenslerde olduğu gibi pozometrik değerler çalışmamaktadır.

2007 yılında Nikon PC-E lenslerinin elektronik diyaframlarında E serisi lensler yeniden kullanmıştır.

Skylum'un hepsi bir arada fotoğraf düzenleme programı olan Luminar 4, yeni kullanıcılar için oldukça avantajlı indirimler sağlıyor. Yeni AI özellikleri ve yenilenmiş UI ile birlikte gelen Luminar 4 programını tavsiye ediyoruz.

İlk görüş bildiren siz olun

Cevap Yazın