Gece Fotoğrafçılığı (Teknik-Kural-Uygulama)

Gece Fotoğrafçılığı (Teknik-Kural-Uygulama) başlıklı yazımla sizlere gece fotoğrafçılığı hakkında bildiklerimi ve öğrendiklerimi kısa,öz ve net olarak ifade etmeye çalışacağım. Gündüz fotoğraf çekmek size yeterli gelmiyor, fakat gece yaptığınız çekimlerde de istediğiniz sonuçları alamıyorsanız, bir de bu yazımı okuyun.

Gece Fotoğrafçılığı Nedir?

Gece Fotoğrafçılığı bireyler tarafından bilinenin aksine gün batımından hemen sonraki ilk 45 dakika veya 1 saat içinde gerçekleştirilen fotoğrafçılık dalıdır. Farklı teknikler uygulanarak da geç zaman dilimlerinde gece çekimleri yapılmaktadır. Ama genel kural çerçevesi istediğimiz parlement mavisi dokusunu elde etmek için günbatımı sonrası ilk 45 dakika veya 1 saattir.

Gece Fotoğrafçılığı – Teknik ve Kural?

Her ne kadar şehir ışıkları ya da Ay vasıtasıyla bizlere ulaşan Güneş ışınları olsa da, bunlar yetersiz kalmaktadır. Gece fotoğraf çekmek için birçok farklı teknik mevcuttur ve siz, nasıl bir fotoğraf çekmek istiyorsanız, o fotoğraf için en uygun tekniği uygulayarak yetersiz ışık kaynağı sorununu halletmeniz gerekir.

Her şeyden önce yetersiz ışık kaynağı sorununu yenmeniz için yanınızda bir adet üçayak, yani tripod bulundurmanız gerekiyor. Bu tripodun önemini, tripod kullanmadığınızda ortaya çıkan ve hiçbir şey anlaşılamayan fotoğrafları görünce daha iyi anlayacaksınızdır.

Gece çekimi demek, bir anlamda uzun pozlama yapmak demektir. Uzun pozlama deyince 0,5 saniyeden, çok uzun sürelere kadar değerler aklınıza gelebilir. Böylece makinenin içerisine daha fazla ışık toplanacaktır. Diyafram ve Enstantaneyi dengeli ayarlamanız fotoğrafınızın daha da göze hoş gözükmesini sağlayacaktır.

Öncelikle düşük ISO tercih etmeniz, fotoğraflarınızda oluşacak gürültü, yani noise miktarını azaltacaktır. Belki 1600 gibi, 3200 gibi ISO değerleri size daha cazip teklifler sunuyor olsa da, bir üçayağınız olduğu sürece ISO’ dan yana korkunuz olmasın. Sonuçta fotoğrafınızı uzun pozlayacaksınız. Ardından ne tür bir fotoğraf istediğinizi kafanızda belirleyin.

Gece Fotoğrafçılığı – Uygulama?

Uygulama kısmını maddeler halinde açıklamam daha iyi olacağını düşünüyorum. Öncesinde ufak bir hatırlatma ile başlamalıyım, gece çekimi öncesi mutlaka hafıza kartınızın boş olmasına, bataryanızın dolu (full) olmasına, yardımcı ekipmanlarınızdan (filtreler, tripod vs.) yanınızda bulunmasına önemle dikkat etmelisiniz.

  • Tripod’unuz ve çekim alanınız için uygun yeri belirleyin,
  • Tripod’unuz kurun ve makinenizi üzerine yerleştirin,
  • Makineniz üzerinde gerekli çekim ayarları için öncelikle ISO’yu minimum seviyeye çekin, beyaz ayarı “White Balance” seçimini yapın, daha sonra (A: Diyaframınızı ayarlayın, S: Enstantaneyi ayarlayın, M: Hem Diyaframınızı hem de Enstantaneyi ayarlayın)
  • Zamanlayıcı ayarlayın ve uzaktan kumandayı kullanmak için hazırlayın,
  • Çekmek istediğiniz kadrajınızı belirleyin (Çekime engel olabilecek objeler varsa çekim açınızı değiştirin veya objenin geçmesini bekleyin),
  • Deklanşöre ve kumandaya basarak çekimin başlamasını sağlayın,
  • Çekim sona ererek LCD ekrana görüntü gelinceye makineye dokunmayın ve bekleyin,
  • Çıkan sonuca göre çekim tekrarlanabilir veya farklı kadraj seçimi yapılabilir.

© Hayontan | Photography – Kız Kulesi | 2010

* “Gece Fotoğrafları” fotoğraf albümüme ulaşmak için tıklayınız…

Skylum'un hepsi bir arada fotoğraf düzenleme programı olan Luminar 4, yeni kullanıcılar için oldukça avantajlı indirimler sağlıyor. Yeni AI özellikleri ve yenilenmiş UI ile birlikte gelen Luminar 4 programını tavsiye ediyoruz.

Görüşler

2 comments on “Gece Fotoğrafçılığı (Teknik-Kural-Uygulama)

  1. Avatar for Hüseyin Altay YONTAN

    recep ergin

    Üstad gece beyaz ayarı otomatik mi yoksa baska bir mod mu olmalı

    • Avatar for Hüseyin Altay YONTAN

      Hüseyin Altay YONTAN

      Merhaba Recep ERGİN,

      Uzun süredir gemide görevde olmam sebebiyle geç yanıt vermek durumunda kaldım. Genel olarak ben hiç bir fotoğrafımda beyaz ayarında otomatik mod kullanmamaktayım. Diğer fotoğraflarda olduğu gibi gece fotoğraflarında da beyaz ayarı seçimi kişiseldir.

Cevap Yazın