Mantar Fotoğrafları Nasıl Çekilir?

Mantar fotoğrafları nasıl çekilir? Çeşitli ipuçları, faydalı bilgiler ve çekim teknikleri ile mantar fotoğrafı çekerken dikkat edilmesi gerekenlere bakalım.

Yakın çekim bir fotoğraf, makro konular eklemeden, sonbaharın geçmesine izin veremeyin. Mantar fotoğrafları yakın çekim için harika bir konu ve birçok fotoğrafçının Sonbahar – Kış döneminde muhteşem fotoğraflar üretmek için mantarları gözlemlediğini belirtmeliyiz.

Eğer, ilk kez mantar fotoğrafları çekecekseniz ve makro dünyaya giriyorsanız, makro fotoğrafçılık ya da kendi başına mantar fotoğrafçılığı için aşağıdaki küçük rehber size bunun için yardımcı olabilir.

Dünyanın her yerinde bulunan mantarlar fazla nemli yerleri çok severler ve bu kısımlarda daha çokturlar. Yeryüzünde 1,5 milyon kadar mantar türü olduğu düşünülmektedir. Halk arasında kav mantarı, küf mantarı, maya mantarı, mildiyö mantarı, pas mantarı, puf mantarı, rastık mantarı, şapkalı mantar gibi çeşitli isimlerle anılır.

Mantar fotoğrafları çekmek için Sonbahar mevsimi idealdir. Bunun temel sebebi mantarların toprağın daha serin ve ıslak olduğu bu zamanları sevme eğiliminde olmasıdır.

Mantar Fotoğrafları Nasıl Çekilir?

Mantar Fotoğrafları Çekmek için Nerelere Bakmak Gerek?

Mantar fotoğrafları çekmek için nerelere bakmak gerek? Ya da mantarları doğada en çok nerelerde bulabilirsiniz? Genel olara güneş ışığının çok fazla ulaşamadığı karanlık ve nemli yoğun ormanlık alanlarda çeşitli mantar türlerini gözlemlemek mümkündür. Büyük ağaç gövdelerinin yan kısmında, yine ağaçların yosun tutmuş kenarlarında, yaprak yığınlarının altında rahatça göze çarpabilir. İrili ufaklı olduklarından ve kümeleşebildiklerinden doğada mantarları bulmak zor değildir.

Düzenlenmiş park ve bahçeler yerine doğal ormanlık alanları tercih etmek mantar fotoğrafları çekmek için daha doğru olacaktır. Örneğin İstanbul için Emirgan Korusu yerine Belgrad Ormanı’nı tercih eden bir fotoğrafçının çeşitli mantar türleriyle karşılaşması olasıdır. Daha güçlü renkler elde etmek istiyorsanız sonbahar yağmurlarını fırsat olarak görmelisiniz. Mantar fotoğrafları için yağmur sonrasından daha iyi bir zaman yoktur. Güçlü renkler ve berrak havanın sağladığı ortam daha güzel bir parlaklık sunmaktadır.
Mantar Fotoğrafları Nasıl Çekilir?

Mantar Fotoğrafları Çekmek için Nasıl Bir Ekipman Gerekir?

Peki mantar fotoğrafları çekmek için nasıl bir ekipman gerekir. Eğer değiştirilebilir lense sahip DSLR veya aynasız fotoğraf makineleri ile çekim yapıyorsanız bir makro lens edinmeniz çekeceğiniz mantarların daha keskin ve net fotoğraflanması için önemlidir. Buradaki en önemli etken mantarların küçük nesneler olmasıdır. İyi ve detaylı bir mantar fotoğrafı için yakınlaşarak etkili çekimler gerçekleştirmeniz gerekeceğinden 1:1 büyütme oranına sahip bir makro lens size çok yardımcı olacaktır. Bkz. Makro Lens Nedir? Hangisini Tercih Etmeliyim?

Bunun yanısıra parlak diyaframa sahip (f/2.8 ve altı) standart zoom veya telephoto lensler, alan derinliği kullanımı sayesinde mantar fotoğrafı için benzer sonucu verebilir. Yine de mantarların durağan objeler olduğunu düşündüğünüzde zaman ve hareket etme avantajınız olduğundan makro lens en uygun ekipman olacaktır.

Mantarların sabit öğeler olduğunu söyledik ama bir diğer sabit ve hareket etmeden durması gereken fotoğraf makineniz olmalıdır. Daha uzun enstantane hızı kullanacağınızı düşünün. Elde çekim sınırı ve bunun riskini almaktansa bir tripod veya basit bir gorilla pod ile fotoğraf makinenizin çekim esnasındaki titreşimden etkilenmemesini sağlayabilirsiniz. Eğer tripod gibi bir ekipmana sahip değilseniz uzaktan kumanda yardımı sayesinde kameranızı bir minder veya zemin üzerinde sabit oturtabileceğiniz bir alana yerleştirebilirsiniz.
Mantar Fotoğrafları Nasıl Çekilir?

Mantar Fotoğrafları için Çekim Teknikleri

Düşük ışık daha uzun pozlama yapmak kullanmak anlamına gelmektedir, bu nedenle kameranız için bir desteğe ihtiyacınız olacaktır. Mantarlar yerde yaşarlar ve mantar fotoğrafları için her türlü detaya ulaşmak için toprak seviyesine inmeniz gerekir. Çekimlerinizi mantarlar ile bağ kurmak için yer seviyesine inerek yapmanız gerekecektir. Böylelikle mantarlar üç boyutlu bir etkiye sahip olacaktır. Aynı çeşitli çiçek fotoğrafın da olduğu gibi mantarları alttan görecek şekilde de fotoğraflar çekebilirsiniz.

Mantar fotoğrafları için kompozisyon önemlidir. Kimi zaman bir mantar grubunun fotoğrafını çekmek, kimi zamansa tek bir şapkalı mantarı fotoğraflamak isteyebilirsiniz. Her iki durumda çerçeveye arka planı da dahil etmeyi unutmayın. Daha doğrusu oluşturduğunuz kompozisyon için deklanşöre basmadan önce sahneyi değerlendirin ve arka planı dikkate alın.

Bazen arka planda yer alan öğeleri eklemek istemeyebilirsiniz. Bunun için sığ alan derinliği kullanın. Arka planı odak dışı bırakmak yalnızca konuyu izole etmenize yardımcı olmayacak, aynı zamanda istenmeyen dağınıklığı da gizleyebileceksiniz.

Sonuç

Mantar fotoğrafları için çeşitli ipuçları ve çekim teknikleri gibi bilgileri paylaşmaya çalıştık. Mantar fotoğrafı çekerken dikkat edilmesi gerekenlerden belki de en önemlisi doğada bilmediğiniz mantarları kesinlikle yememeniz olacaktır. Aynı görüntüye sahip iki mantar aynı zamanda hem zehirli hem zehirsiz olabilir. Bu yüzden mantarlara sadece fotoğraf amaçlı yaklaşmak daha doğru olacaktır.

Skylum'un hepsi bir arada fotoğraf düzenleme programı olan Luminar 4, yeni kullanıcılar için oldukça avantajlı indirimler sağlıyor. Yeni AI özellikleri ve yenilenmiş UI ile birlikte gelen Luminar 4 programını tavsiye ediyoruz.

İlk görüş bildiren siz olun

Cevap Yazın