Manzara Fotoğrafçılığı için En iyi Canon Lensler

Manzara fotoğrafı çekmek, amatör ve profesyonel fotoğrafçılar arasında en popüler fotoğrafçılık alanlarından birisidir. Bu yazıda manzara fotoğrafçılığı için en iyi Canon lensler üzerine bir inceleme yapacağız. 

Gezi fotoğrafçılığı kapsamında seyahat etmek, keşfetmek ve güzel ışığı beklemek, bir taraftan doğada zaman geçirmenin verdiği zevk diğer taraftan birbirinden güzel manzaralara şahit olmayı beraberinde getirir. 

Kullandığınız DSLR veya aynasız fotoğraf makinesi manzara çekimlerini yakalamada önemli bir araç olmasına rağmen, kullandığınız objektifler çok daha büyük bir rol oynar. En önemli faktör teknik olarak fotoğraf çekerken seçtiğiniz odak uzaklığıdır. Son derece geniş bir açıya sahip olmak, kadraj içerisinde daha fazla alan yakalamanıza olanak tanır.

Genelde manzara fotoğrafı çekenler hiçbir kırpma faktörü olmadığı için tam kare (full frame) sensöre sahip DSLR fotoğraf makinesine sahiptir. Ancak APS-C sensörlü bir Canon fotoğraf makinesine sahip olanlar için de mükemmel seçenekler mevcuttur.

Lens yelpazesi oldukça çeşitli olduğundan, Canon lensler yanısıra Sigma ve Tamron lenslerden de  en iyi objektifleri kontrol ettik. Bu sayede manzara fotoğrafçılığı için en iyi Canon lensler seçimlerimizin listesini oluşturduk. 

Manzara Fotoğrafçılığı için En iyi Canon Lensler

Manzara Fotoğrafçılığı için En iyi Canon Lensler

Manzara Fotoğrafçılığı için En iyi Canon Zoom Lensler:

canon-ef-16-35mm-f-4l-is-usm-lens
Canon EF 11-24mm f/4L USM
Tamron 15-30mm f/2.8 Di VC USD
Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM
Canon EF 16-35mm f/4L IS USM
Canon EF 24-70mm f/4L IS USM
Canon EF 24-105mm f/4L IS II USM
Canon EF 70-200mm f/4L IS USM


Manzara Fotoğrafçılığı için En iyi Canon Prime Lensler:

Canon EF 14mm f/2.8L II USM
Canon EF 14mm f/2.8L II USM
Canon TS-E 24mm f/3.5L II
Sigma 24mm f/1.4 DG HSM Art


Manzara Fotoğrafçılığı için APS-C uyumlu En İyi Canon  Lensler:

Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM
Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM
Sigma 18-35mm f/1.8 DG HSM Art
Canon EF-S 24mm f/2.8 STM

 

Manzara Fotoğrafçılığı için Nasıl Lens Seçilir?

Odak uzaklığı

Manzara için en iyi mercekler telefoto aralığında son derece geniş veya tam tersidir.

Geniş açılı objektifler, manzara için kullanılan en yaygın odak uzaklıklarıdır, çünkü gördüğünüz hemen hemen her şeyi yakalamanıza izin verir. 20mm’nin altındaki her şey aşırı geniş açı olarak kabul edilirken, 20-35mm arası standart geniş açı aralığıdır.

Telefoto lensler, belirli bir konuyu izole etmek veya yolculuklarda karşılaşacağınız hayvanları çekmek için mükemmeldir. Bu kesinlikle fotoğrafçılık tarzınıza bağlıdır ve sadece geniş-açı lens kullanarak çok zaman geçirdiyseniz bir telefoto lens almanızı öneririz.

Canon fotoğraf makineleri için APS-C sensörün 1.6x kırpma faktörüne sahip olduğunu da aklınızda bulundurmalısınız. Örneğin, bir 10-18mm lens 16-29mm lense eşdeğer bir görüş alanına sahip olacaktır (odak uzaklığı x 1.6 = “gerçek” odak uzaklığınız). Aşırı genişlik çekmeye çalışıyorsanız, APS-C sensörleri için özel olarak hazırlanmış geniş açı aralıkları nedeniyle Canon’un EF-S lenslerini kontrol etmelisiniz.

EF lensleri takıp kullanabilirsiniz, ancak 1,6 kırpma faktörü, lens seçeneklerinizi kısıtladığı için kesinlikle bir avantaj değildir. Milyonlarca Canon kullanıcısının APS-C sensörlü fotoğraf makinesi kullandığını ve manzara fotoğrafı çektiğini unutmayın, ekipmanın sizi sınırlandırmasına izin vermeyin.

  • 35mm odak uzaklığı altındaki lensler geniş açı olarak düşünülür, 20mm’nin altında son derece geniştir ve en yaygın olarak manzara için kullanılır.

Diyafram

Genellikle manzara fotoğrafçılığı için bir norm olan küçük bir alan derinliğine ulaşmaya çalışırken f/2,8’de çekim yapmazsınız. Genellikle f/5.6 ve f/16 arasında çekim yaparsınız.

Bu durum, manzara fotoğrafı çekerken en büyük ve en parlak diyafram açıklığına sahip olmak konusunda çok fazla endişelenmenize gerek olmadığı anlamına gelir. Gün karanlıklaştığı zaman bile, muhtemelen küçük bir diyafram ile çekim yapmak isteyeceksiniz ve bu durumda görüntü sabitleme çok daha yararlı olacaktır. Aşağıdaki objektifler, 1/8’den 1/125’e kadar 4 durağa kadar çekim yapabilmenizi sağlıyor.

Sadece manzaradan daha fazlası için bir objektife ihtiyacınız varsa, o zaman her şey için kullanabileceğiniz sabit bir f/2.8 (düşük ışık için) diyaframa sahip lens almayı düşünebilirsiniz. Yine de kesinlikle dış mekan çalışması için endişelenmenize gerek yoktur. Bu keskin ve parlak geniş açı lensler daha çok karanlık iç mekan, düşük ışık ve astro-fotoğrafçılık için iyi bir seçim olacaktır. 


Otomatik Odaklama vs Manuel Odaklama

Bir tripod kullanıyorsanız (şiddetle tavsiye edilir veya en azından bir monopod ), muhtemelen Live View özelliği ile manuel olarak odaklanabilirsiniz.  Bu durumda kullandığınız Canon gövdede hızlı bir AF’ye sahip olmak fotoğrafınızı pek etkilemeyecektir.

Ama yine de tripod kullanmadan seyahat ettiğinizde veya hareket halindeyken bir şey çektiğinizde, hızlı ve hassas bir AF’ye sahip olmanız size yardımcı olacaktır. Aşağıda tavsiye ettiğimiz tüm lensler güvenilir otomatik odaklanma özelliğine sahiptir. Fotoğraf konusunun çoğunun hiç hareket etmemesi durumunda, AF’ye bağlı olarak bir objektife fazladan ödeme yapmanıza gerek olmadığını hatırlatmak istedik. 


Ağırlık ve boyut

Çok sık olarak yapılan bir hata, istenilen bir objektifin satın alırken gördüğümüz özelliklerindeki niteliklerinin yanısıra, istediğimiz manzara çekimleri için saatlerce taşımak zorunda kalmamızdır. 

Ağırlık ve boyut son derece önemlidir ve f/2,8 ve f/4 zoom lenslerin ağırlığı arasındaki fark oldukça büyüktür. Her bir lensin özel ağırlığını aşağıdaki linklerde kontrol edebilirsiniz.

Manzara Fotoğrafçılığı için En İyi Canon Zoom Lensler 2018

Manzara Fotoğrafçılığı için En iyi Canon Lensler

1. Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM (APS-C)

Eğer bir APS-C DSLR kullanıyorsanız, Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM en geniş açıya sahip Canon zoom’unuzdur. Bu, Canon EOS 1300D ve 7D Mark II arasında herhangi bir fotoğraf makinesiyle uyumlu anlamına gelir.

Monte edildiğinde, görüş alanı tam kare üzerinde 16-29mm objektife eşdeğerdir ve bu, çoğu manzara fotoğrafçısının zaten kullandığı geniş açı aralığıdır. Mimari ve iç mekan fotoğrafçılığı için de harika ve seyahat ederken yanınızda taşıyabileceğiniz mükemmel bir objektiftir.

Optik olarak, çok iyi performans gösterir ve keskin görüntüler sunar. Daha eski ama daha pahalı bir lens olan 10-22mm’nin yerini alır ve her ikisi de aynı görüntü kalitesine sahiptir. 10-18mm ayrıca sessiz odaklama için bir STM tipi AF motor içerir, bu da video çekenler için sessiz otomatik odaklama sağlar.

Daha önce hiç bir geniş açı lense sahip olmadıysanız, 10-18mm almalısınız, son derece geniş ve kullanımı keyifli bir lenstir. 

2. Canon EF 11-24mm f/4L USM

Canon EF 11-24mm F4L USM 

Eğer tam kare DSLR fotoğraf makineniz için aşırı geniş açı bir zoom lens arıyorsanız, Canon EF 11-24mm f/4L emin olun ödeyeceğiniz paranın karşılığını en iyi şekilde veriyor. 

Tüm L lenslerde olduğu gibi (kırmızı halka), hem görüntü hem de yapı kalitesi üst düzeydedir. 11-24 mm f/4 diyaframda harika ve bir zoom için oldukça küçük bir bozulma gösteriyor (her ne kadar primerler genellikle burada kazanıyor olsa da), oysa tamamen açıkken vinyet görünebilir. Biraz yaklaştırınca köşe keskinliği dahil her şey daha da iyi olmaktadır.

Lensin akıllı tasarlanmış gövdesi, hava şartlarına dayanıklıdır. Manzara, seyahat ve mimari fotoğrafçılığı ile açık alanda çalışan sinematograflar için ideal bir yaratıcılık aracıdır.

Peki bu lensin olumsuz tarafları var mı? Bu Canon için yapılmış herhangi bir geniş açı zoom lenslerin en ağır (41.6 oz / 1180g) ve ön kısmı oldukça büyük, yani ön kısımda filtre kullanamayacaksınız anlamına gelir.


3. Tamron 15-30mm f/2.8 Di VC USD

Geniş açılı odak uzaklığına sahip Canon zoom lenslere fiyat ve performans olarak meydan okuyan üçüncü taraf lensleri bulmak zor, ancak Tamron 15-30mm f/2.8 Di VC USD bunu gayet güzel yapıyor. 

Bu lens Nikon’un ünlü 14-24mm f/2.8G ve Canon’un 16-35mm f/2.8 serisine rakip olacak şekilde yapıldı. Bunların hiçbiri herhangi bir stabilizasyona sahip değil, belki de bu lens ile gelen görüntü sabitle VC özelliği Tamron’un şu anda en güçlü satış noktası. Mükemmel görüntü kalitesi ile birlikte düşük fiyat!

Bazen hızlı bir çekim hızı elde etmek için f/2.8 bile yeterli olmayabilir ve ikisine de ihtiyacınız varsa, başka bir seçeneğiniz yoktur. ISO’yu yükseltmek her zaman bir olasılıktır, ancak genellikle düşük ışıkta çekim yapıyorsanız ekstra bir durak genel kaliteniz ve alan derinliğinizde büyük bir fark yaratabilir.

Titreşim Azaltma (VC) mekanizması 3 durağa kadar yardımcı olur, yani normalde 1/8 çekmeniz gereken konuyu 1/60 seçerek daha net ve keskin fotoğraf elde edecek şekilde çekebilirsiniz. Ayrıca USD (Ultrasonik Sessiz Sürücü) motor sayesinde objektif sessiz ve doğru bir şekilde odaklanır. 


4. Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM

Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM lens duyurulmadan önce sadece yukarıdaki Tamron’u önerebilirdik. Ancak, 2016’da duyurduğu Canon’un 16-35mm f/2.8’in bu 3. versiyonu, mükemmel optik performans ve çok doğru, hızlı AF sunuyor. Önceki 2 objektife benzer şekilde, görüntü sabitleme özelliği yoktur, eğer bu sizin için önemliyse, yukarıdaki Tamron’a veya aynı lensin aşağıdaki f/4 versiyonna bakabilirsiniz.

Tamron’un iki katı fiyatına edineceğiniz bu lens ile elde edeceğiniz en büyük farklar, biraz daha keskin köşeler, daha hızlı, daha hassas otomatik odaklama (her zaman değil, ancak fark edilir) ve daha az ağırlıktır. Tamron 790g vs Canon 1100g. Bununla birlikte, Canon f/2.8 ile çok daha fazla vinyet etkisi sergiliyor, ancak bu işlem sonrası işlemede sabitlenebilir.

Yaklaşık $1000 dolar civarında daha fazla ödemeye değer olup olmadığına karar vermek size kalmış. Yine de, Canon’un en son teknolojisinin en iyi örneği olduğunu söyleyebiliriz.

5. Canon EF 16-35mm f/4L IS USM

Paranızın karşılığını en iyi şekilde arıyorsanız ve ağırlıklı olarak manzara / şehir / durağan konular çekiyorsanız, Canon EF 16-35mm f/4L IS USM en çok tavsiye edilen lensimizdir.

Görüntü Sabitleme ve Ultra Sonik Motor ile, gün içinde düşük ışıkta veya geç saatlerde kapalı olarak, hemen hemen her durumda çekim yapabilirsiniz.

Görüntü kalitesi kesinlikle çarpıcı, merkezde ve köşelerde keskin ve fiyatına göre olağanüstü bir objektiftir. Ayrıca Tamron (neredeyse yarım kilo) dahil olmak üzere tüm 16-35mm lenslerin en hafifidir.

Açık havada çalışmak için geniş açı zoom lense gerek duyarsanız, ve aynı zamanda içeride veya yavaş deklanşör hızıyla çekim yaparken mutlu bir şekilde titreşim azaltmaya güvenebilirsiniz. Bu lens, görüş alanının 25–56mm odak mesafesine eşdeğer olduğu APS-C sensörlü fotoğraf makinelerinde bile, çok ağır olmayan mükemmel bir zoom işlevi görür.

6. Sigma 18-35mm f/1.8 DC HSM ART (APS-C)

Sigma 18-35mm f/1.8 DC HSM etkileyici bir objektiftir ve bu zoom aralığında sabit f/1.8 diyafram çok sık rastlanan bir durum değildir.

Sigma’nın ART serisine dahil olan bu lens, 29-56mm eşdeğerindeki odak uzaklığıyla APS-C (çarpanlı, crop) fotoğraf makineleri için üretilmiştir. Son derece geniş değil ve yukarıdaki tüm lenslerden sadece 2mm daha uzun. Ancak bu tarz geniş açılarda 2mm büyük bir fark yaratır.

Objektif çok keskindir ve Hyper Sonic Motor sayesinde hızlı otomatik odaklama sunuyor, ancak f/1.8 maksimum diyafram nedeniyle nispeten büyük ve ağırdır. Özellikleri burada görebilirsiniz; 811 gr ve 78 mm x 121 mm boyutlarında kompakt değildir.

Canon APS-C fotoğraf makinelerinde  f/1.8 ve 50mm uzunlukları sayesinde hem manzara hem de gündelik objektif (portreler, evcil hayvanlar, partiler) ihtiyacına karşılık vermektedir.

7. Canon EF 24-105mm f/4L IS II USM

Eğer standart zoom özellikli bir lens arıyorsanız Canon EF 24-105mm f/4L IS II USM istenilen erişim ve kalitenin en iyi kombinasyonunu sağlar.

Son derece popüler olan ilk sürümle karşılaştırıldığında, fiyattaki küçük artış beraberinde birkaç iyileştirme getiriyor. Belki çok büyük değişiklikler değil ama fiyat artışını olumlu kılıyor diyebiliriz.

Bu ikinci nesil model iyi Görüntü Sabitleme, 24mm ve 105mm’de daha az optik sorunlar (örneğin, sapmalar, vinyet ve gölgelenme) ile birlikte gelir, ancak daha fazla ağırdır ve biraz daha büyüktür (125 g daha fazla).

24-105mm ve 24-70mm’in sağladığı kaliteye çok benzer, aynı f/4 açıklığa sahip, özellik IS oldukça zor karar veriyor. 24-70mm 200g daha hafif, daha küçük, diğer yandan 24-105mm ise objelere daha da  yakınlaşabileceğiniz imkanlar sağlıyor.

8. Canon EF 70-200mm f/4L IS USM

‘Manzara’ kelimesini duyduğunuzda, muhtemelen geniş açı lensleri düşünürsünüz, ancak bazı durumlarda bir telefoto lens daha yararlı olabilir. Canon EF 70-200mm f/4L IS USM çok fazla harcama yapmadan hem FF hem de APS-C fotoğraf makineleri için mükemmel bir odak mesafesi sunuyor.

Eğer sık ​​sık seyahat ediyorsanız ve geziyorsanız, hayvanlar, uzaklardaki dağlar ya da eteklerindeki yerler gibi pek çok ilginç konu, gerçekten geniş açılı bir lensle izole edebileceğiniz detaylar değildir.

Canon’un 70-200mm’lik 4 farklı versiyonu vardır; iki f/2.8 (IS olmadan bir tane) ve iki f/4 (bunu, bir IS olmadan) tahmin ediniz. Görüntü sabitleme olmayan versiyonları daha ucuzdur, ancak bu kadar uzun uzunluklarda çekim yaparken, keskin sonuçlar elde etmek için minimum enstantane hızınızın en azından 1/125 civarında olması gerekir. Böyle durumlarda istediğiniz keskinliği elde etmeniz için Görüntü Sabitleme özelliğini kullanmanızı öneririz.

Tüm Canon’un 70-200mm objektifleri, jilet gibi keskin, spor ve hayvan fotoğrafçılarını hedef alan ve çok az optik soruna sahip oldukları için çok hızlı bir şekilde odaklanırlar. Dış mekan kullanımı için harika olan ve hava şartlarına dayanıklı bu lensi hemen hemen her yerde kullanabilirsiniz. Manzara fotoğrafçılığına yeni başlıyorsanız, ilk objektifiniz olarak bir telefoto satın almanızı önermiyoruz, ancak zaten geniş açı lenslerle çekim yapıyorsanız ve bir şeylerin eksik olduğunu düşünüyorsanız, 70-200mm’lik bir telefoto mükemmel olacaktır.

Manzara Fotoğrafçılığı için En iyi Canon Prime Lensler 2018

1. Canon EF 14mm f/2.8L II USM

The Canon EF 14mm f/2.8L II USM pahalı bir lenstir ama aynı zamanda otomatik netleme özelliğine sahip en geniş primedir.

Yukarıda bahsettimiğimiz çoğu zoom lenslerden daha az bozulma gösterir ve bu 16-35mm f/2.8L’den daha azdır. Bu yüzden bazen manzara fotoğrafı çekiyorsanız veya çekimlerinizde düz çizgiler olmasını istiyorsanız çok daha uygundur. Fiyatının biraz tuzlu olmasından dolayı kesinlikle bu odak mesafesini biliyor ve seviyorsanız almanızı tavsiye ederiz.

Manzara, şehirler, seyahat, astrofotografi, doğa ve hatta mimarlık ve emlak fotoğrafları için uygundur. Vinyetleme f/1.4’te görülebilir ve çoğunlukla f/4’te kaybolur. Eğer bir APS-C fotoğraf makinesinde kullanacaksanız, hiç bir zaman kararma görmezsiniz.

Ancak belirtmeliyiz ki çoğu fotoğrafçı bu lensi tam kare DSLR makinelerde kullanıyor. Hava şartlarına dayanıklı objektif, küçük renk sapmaları (çoğunlukla köşeler) ve parlama gösterebilir. Lensin ön kısmı çok büyük olduğu için bir filtre kullanamazsınız ve lens kapağı da korumak için ortalama kapağınızdan daha büyüktür.

2. Canon TS-E 24mm f/3.5L II

Canon TS-E 24mm f/3.5-L II‘nin otomatik odaklama özelliği yoktur, bu nedenle diğer tüm tilt-shift lensler gibi bir tripod üzerinde kullanmak en doğrusudur. Bkz. Tilt-shift lensler nedir?

Peki neden Tilt-Shift? Birincisi, objektifi eğerek veya kaydırarak, profesyonel mimarlık, iç mekan ve bina fotoğrafçılığı için vazgeçilmez bir şey olan, kesinlikle düz çizgiler elde etme yeteneğidir. Bunu doğada, deniz veya ağaç gibi belirli konularda da yapabilirsiniz.

Bu lenslerin mükemmel olmasının ikinci sebebi, çekimleri bir araya getirip, son derece keskin, yüksek detaylı fotoğraflarla çok küçük bir alan derinliği elde edebilmenizdir. Objektif, odağınızı değiştirmenize izin verir ve aynı yerde 2-3 fotoğraf çekebilir ve sadece odağı değiştirebilir (ön plan için, biri arka plan için, gerekirse daha fazla) ve bunları daha sonra bir araya getirebilirsiniz.

3. Canon EF-S 24mm f/2.8 STM (APS-C)

Canon EF-S 24mm f/2.8 STM , APS-C sensörlü Canon gövdeler için tasarlanmış bir “pancake” objektiftir. Aynı EF 40mm f/2.8 STM lens gibi oldukça popülerdir.

O kadar kısadır ki, sık sık lens kapağı üzerindeymiş gibi çekim yaptığınızı düşünürsünüz. Çok fazla lens taşımaktan hoşlanmıyorsanız veya DSLR’nizle süper küçük bir şey istiyorsanız, bu en iyi seçenektir.

Çoğu prime lenste olduğu gibi görüntü kalitesi harikadır, renkler ve kontrast bu kadar uygun fiyatlı bir lens için mükemmeldir. Bunun da ötesinde, STM teknolojisi videoları sessiz olarak kaydetmek için tasarlanmıştır.

APS-C üzerine monte edilmiş, 38mm’lik bir lense eşdeğerdir ve bu durum neredeyse onu geniş açılı bir objektif yerine normal / standart bir objektif yapar. Lensin sağladığı odak uzaklığı ve f/2.8 diyafram, doğa, seyahat, iç mekan ve düşük ışık durumları için mükemmeldir. 

4. Sigma 24mm f/1.4 DG HSM ART

Kullanıcılar açısından Canon’un kendi 24mm lensi ve Sigma 24mm f/1.4 DG HSM Art arasında çetin bir ikilem yaşanmaktadır. Genel olarak fotoğraf kalitesinde hiçbir fark yoktur ancak yine Sigma bir adım öndedir. 

Her iki lens de keskin ve mükemmel kalitede görüntüler sunar. Gürültü, parlama gibi öğelerin hemen hepsi %99 aynıdır. Bununla birlikte, Sigma f/1.4’te çok daha az vinyet etkisi ve köşelerde biraz daha az renk sapması gösterir. Aynı zamanda çok daha uygun fiyatlıdır (Canon 24mm’nin fiyatı neredeyse iki kat daha pahalıdır).

Hyper Sonic Motor ile kombine edilmiş olan f/1.4 diyafram açıklığı, 24mm Art’ı hem açık alanda hem de kapalı mekanlarda hareketli nesnelerin yanı sıra, çok fazla ışığın olmadığı astrophotography veya manzara fotoğrafçılığı için mükemmel hale getiriyor.

Özellikle 24mm sabit odak mesafesinde bir objektif arıyorsanız, Sigma’nın 24mm lensi en iyi kaliteyi, özellikleri ve fiyatı sunmaktadır.

Önerilen Lenslerimiz

Tüm bu kılavuzun daha kısa, daha doğrudan bir versiyonunu düşünün. Basitçe düşündüğümüz şey, paranız için en çok mutluluğu ve kişisel olarak ne yaptığımızı size verir.

Yukarıdaki tüm lensler harika olsa da, bazen daha az seçenek karar vermeyi kolaylaştırır.

Full Frame için:

APS-C için:

Manzara fotoğrafı çekmek, amatör ve profesyonel fotoğrafçılar arasında en popüler fotoğrafçılık alanlarından birisidir. Umarız bu yazıda yer alan manzara fotoğrafçılığı için en iyi Canon lensler inceleme yazısında ihtiyacınız olan objektifi bulmuşsunuzdur. Eklemek istediklerinizi veya yorumlarınızı aşağıya bırakarak yazıya katkıda bulunabilirsiniz.

Skylum'un hepsi bir arada fotoğraf düzenleme programı olan Luminar 4, yeni kullanıcılar için oldukça avantajlı indirimler sağlıyor. Yeni AI özellikleri ve yenilenmiş UI ile birlikte gelen Luminar 4 programını tavsiye ediyoruz.

İlk görüş bildiren siz olun

Cevap Yazın