Canon Lensler Uyumluluk Rehberi

Canon lensler uyumluluk rehberi yazısında Canon’un değiştirilebilir lensli fotoğraf makineleri için EF, EF-S ve EF-M objektif bağlantı türlerine bakacağız. Lensinizi seçerken, fotoğraf makinenize uygun bir lens seçtiğinizden emin olmanız gerekir.

Canon lensler üç farklı tür ile sunulurlar. Bunlar gayet yaygın bir şekilde karşılaştığınız EF, EF-S ve EF-M lens türleridir. Genelde Canon lenslerin isimlerinde bilgi olarak sunulan bu ifadeler, hangi fotoğraf makinesi ile uyumlu olduğunu da belirtir.

Şimdi bu objektiflerin kullanmak istediğiniz Canon fotoğraf makinesiyle hangi özelliklerde uyumlu olduğuna bakalım.

Canon fotoğraf makinemle uyumlu mu?

Hangi lenslerin fotoğraf makinenizle uyumlu olduğunu anlamanın en kolay yolu, fotoğraf makinenizin önünde yer alan lens yuvasındaki göstergelere bakmaktır.

Lens serbest bırakma düğmesine basarak ve lensi saat yönünün tersine çevirerek fotoğraf makinenizden çıkarın. Lens yuvasında kırmızı bir daire görürseniz fotoğraf makineniz EF lenslerle uyumludur. Kırmızı bir daire ve beyaz bir kare görürseniz fotoğraf makineniz EF-S lenslerle de uyumludur.

Canon Lensler Uyumluluk Rehberi –  Objektif türleri nelerdir?

Canon lensler uyumluluk rehberi yazısına objektif türleri ile devam ediyoruz. Aşağıda canon lensler üzerinde ve isminde gördüğünüz EF, EF-S ve EF-M işaretleri hakkında bilgileri bulabilirsiniz.

Canon EF Canon EF-S Canon EF-M Canon RF

 

Canon Lensler Uyumluluk Rehberi

EF

Orijinal EOS fotoğraf makinesi sistemi 1987’de piyasaya sunuldu. Bu sistemin temelinde lensleri fotoğraf makinesinin gövdesine ilk kez tam olarak elektronik bir şekilde bağlayan EF lens yuvası vardı. Bu iki bileşen arasındaki fiziksel bağlantının yanı sıra tüm iletişim elektroniktir. Bu da, son derece hassas, gerçek zamanlı veri aktarımına olanak tanır. Fotoğraf makinesi gövdesinin içinde bir motor kullanmak yerine, her bir lensin içinde odağı ayarlayan motoru ilk kez Canon yaptı. Odaklama sistemleri, Görüntü Sabitleyici teknolojileri, özel lens elemanları ve hava şartlarına karşı koruma sürekli gelişme ve evrilme halinde olsa da orijinal EF yuvası tasarımı hep aynı kalmıştır. Tüm EF lensler, EF-EOS M Yuva adaptörüyle kullanıldığında yeni EOS M serisi de dahil olmak üzere bugüne kadar üretilen her EOS fotoğraf makinesiyle uyumludur.

EF-S

EF–S lensler, özellikle EOS DSLR modelleri için hafif, çok yönlü ve son derece kolay taşınabilir lenslere olanak tanıyan daha kompakt boyutlu bir sensör kullanılarak üretilmiştir. EF–S serisinde APS–C sensör çarpanlı boyut sayesinde yalnızca daha hafif ve daha küçük lensler üretmekle kalınmamış, aynı zamanda fotoğrafçılara çok daha büyük bir geniş açı seçeneği de sunmuştur. EF–S yuvalı fotoğraf makinesi sahipleri, 16mm odak uzaklığı mesafesinden 400mm’ye kadar uzanan (35mm eş değeri) hafif lenslerin tamamını kullanabilirler.

EF-M

EF-M yuvalı lensler, orijinal EOS M serisi fotoğraf makineleriyle birlikte 2012 yılında piyasaya sunuldu. EF ve EF-S serisine kıyasla daha da kompakt olan bu lensler, EOS M aynasız fotoğraf makineleri ile kullanılmak üzere özel olarak tasarlandı. Ultra genişten telefotoya ve makroya kadar aralık seçenekleri sunan bu lensleri her yere yanınızda götürebilirsiniz. Bu lensler, günlük fotoğraf çekimlerine daha yaratıcı bir şekilde yaklaşanlar için mükemmel bir tercihtir.

Canon EF ve EF-S Lensler Arasındaki Fark Nedir?

Canon kullanıcıları tarafından sıkça sorulan bu soruya cevap vermeye çalışalım. Canon EF ve EF-S objektifler, sensör tipi arasındaki farka göre lensin montaj tipini ifade eder. Canon DSLR fotoğraf makineleri için tam kare (full frame) ve APS-C (kırpılmış, crop) olmak üzere iki sensör türü sunar.

Gelelim Canon EF ve EF-S lensler arasındaki fark nedir sorusunu cevaplamaya. Basitçe söylemek gerekirse, Canon EF-S objektifler yalnızca Canon APS-C DSLR fotoğraf makineleri üzerinde kullanılmak için tasarlanmıştır. Canon EF objektifler ise, Canon’un hem tam kare ve hem de APS-C sensör DSLR modelleri ile kullanılabilir.

Canon EF-S lensleri, Canon APS-C fotoğraf makinelerinde bulunan daha küçük sensörü kaplayacak kadar büyük, daha küçük bir görüntü dairesine sahiptir. Bir Canon EF-S lensi eğer tam kare bir DSLR’da kullanmak isterseniz, köşelerin siyah olduğu ağır vinyet üretmiş bir görüntü ile karşılaşırsınız. Çünkü lens tarafından üretilen görüntü dairesi büyük sensörü kaplamak için daha küçüktür.

Canon EF lensler, film SLR günlerinden beri dolaşımdadır. 35mm film çerçevesini kapsayacak şekilde tasarlanmışlardır. EF objektifler daha büyük bir görüntü dairesine sahip olduklarından, hem tam kare hem de APS-C sensörleri kapsayacaklardır. Bu durumda her iki sensöre sahip Canon DSLR makinelerinde rahatlıkla kullanılabilir. Tabii ki 1.6 sensör çarpanının odak mesafesine otomatik olarak yansıtıldığını unutmayın.

aratıcı kontrolü daha da güçlendiren benzersiz EOS R Sistemi yuva adaptörleri, fotoğrafçıların ve film yapımcılarının mevcut EF ve EF-S lensleri eksiksiz uyumluluk içerisinde ve performanstan ödün vermeden kullanmalarına olanak sağlar.

Canon RF Lensler

RF lensler, EOS R fotoğraf makinesi için optimize edilmiş performans ile daha yüksek kalite ve hız sunar. RF lens yuvasının sahip olduğu yenilikçi optik tasarım, büyük lens öğelerinin sensöre olabildiğince yakın yerleştirilmesine ve böylece ışığın doğrudan sensöre vurmasına olanak tanır. Bu sayede optik sapmalar azaltılarak görüntü kalitesi artırılır. Yuvanın kısa arka odak noktası ve geniş 54 mm yuva çapı sayesinde daha küçük sistem boyutu, yüksek kaliteli görüntüler ve yüksek performans arasında mükemmel bir denge sunuyor.

RF yuvasını (bayonet) kullanabilen EOS R serisi aynasız fotoğraf makineleri şunlardır:

Canon EF – RF Lens Yuvası Adaptörleri

Bağlantı Şekli Fiyat
EF – RF Amazon
EF – RF + Kontrol Halkası Amazon
EF – RF + Filter V ND Amazon
EF – RF + Filter Polarizer Amazon

Umarız Canon lensler uyumluluk rehberi, sizin için kullandığınız veya satın almak istediğiniz ikinci el veya sıfır Canon fotoğraf makineleri için ön bilgi olmuştur. Eklemek istediğiniz bilgileri yorum kısmında belirtebilirsiniz.

Skylum'un hepsi bir arada fotoğraf düzenleme programı olan Luminar 4, yeni kullanıcılar için oldukça avantajlı indirimler sağlıyor. Yeni AI özellikleri ve yenilenmiş UI ile birlikte gelen Luminar 4 programını tavsiye ediyoruz.

Görüşler

2 comments on “Canon Lensler Uyumluluk Rehberi

  1. Avatar for Alper Orus

    Tolga tüşe

    Mrb harika bi siteniz var açıklamalarınıza bayılıyorum başarılar dilerim. Sorum olucak yardımınıza ihtiyacım var.
    Canon EOS Rebel G2 Slr cihazım var ef lens uyumlu aradığım lens ef-s de mevcut ef-s lensleri makinamda kullanmak için ne yapabilirim

Cevap Yazın