Fotoğraf Makinelerinde Shutter Sayısı Nasıl Öğrenilir?

Fotoğraf makinelerinde shutter sayısı olarak bilinen ve sıkça sorulan ifadenin detaylarını anlatmaya çalışacağız. Özellikle ikinci el fotoğraf makinesi satın alırken dikkat edilmesi gereken konuların başında gelen shutter sayısı öğrenme hakkında bilgileri bu yazıda bulabilirsiniz.

Fotoğraf makinesinde deklanşör düğmesine bastığımız andan itibaren ışığın ne kadar süreyle sensöre düşeceğini ifade eden terime “Shutter” denir. Yani shutter yani (perde) deklanşöre basıldığında çekilen fotoğraf, buna bağlı olarak da deklanşör sayısı veya perdenin hareket sayısını ifade eder. Özetle, fotoğraf makineleri açısından en hassas ve de belirli yıpranma ömrü olan mekanik kısım ifadesini kullanabiliriz.

Shutter sayısı kameranın paketinden çıkarıldığı andan itibaren ne kadar kullanıldığını, kaç tane fotoğraf çekildiğini gösteren sayıdır. Bu sayı 0’dan başlar ve fotoğraf çekildikçe artar.

Perde ömrü için, fotoğraf makinası üretici firmalarının  verdiği rakamlar (Ortalama. 100.000-200.000 gibi) kullanım şekline bağlı olarak eksilebilir ya da özenli kullanırsak 300.000-500.000 sayılarını bile görebilir. Shutter sayısının fazla olması özellikle ikinci el fotoğraf makinesi alırken pek istenilen bir özellik değildir. Ortalama satın almalarda eğilim, bu rakamın 10.000 civarında olmasını normal kabul ederken; maksimum 20.000 civarı shutter sayısı genel olarak yıpranmayı ifade eden bir unsurdur.

Çoğu makine üreticisi, bu kritik sayıyı makinanın deklanşöre basılma sayısını sayarak, bilgi halinde fotoğraf dosyalarına işler. Bu bilgi fotoğraf içinde EXIF verileri olarak saklanır. Biz de basit yazılımlar sayesinde bu verileri okuyarak shutter sayısı hakkında  bilgi sahibi oluruz. Peki fotoğraf makinelerinde shutter sayısı öğrenmek için neler yapılır?

Fotoğraf makinelerinde shutter sayısı öğrenme nasıl yapılır?

İkinci el fotoğraf makinesi satın alırken dikkat edilmesi gerekenlerin başında makinenin ne kadar ve nasıl kullanıldığı gelmektedir. Makinenin kozmetik görünümünün yanısıra mekanik olarak ne durumda olduğu da önemlidir. Perde sayısı ne kadar fazla ise tahmin edebileceğiniz gibi makine o kadar kullanışmış ve perde ömrü o derece azalmış demektir. Çeşitli programlar kullanarak çekim sayısını öğrenebilmek mümkündür. Şimdi gelin fotoğraf makinelerinde shutter sayısı öğrenme işini nasıl yaparız bakalım.

Nikon shutter sayısı öğrenme

Nikon fotoğraf makineleri için shutter sayısı öğrenme işlemi için son çektiğiniz bir fotoğrafı ExifTool programına yükleyebilirsiniz. Ücretsiz olan bu programı bilgisayara kurduktan kullanabiliyorsunuz. Bunun yanısıra hiçbir program yüklemeden sadece internet sitesine girerek shutter sayısını öğrenebileceğiniz araçlar mevcut. Bunun için CameraShutterCount sitesi üzerinde basitçe “dosya seç” butonuna basarak son çekmiş olduğunuz fotoğrafı “upload file” butonuna basıp yükleyerek öğrenebilirsiniz. Fotoğrafı yükledikten sonra “Shutter Count” alanında merak ettiğiniz Nikon shutter sayısı bilgisini görebilirsiniz.

Fotoğraf Makinelerinde Shutter Sayısı Nasıl Öğrenilir?

Canon shutter sayısı öğrenme

Canon fotoğraf makineleri için shutter sayısı öğrenme işlemi için son çektiğiniz bir fotoğrafı eos info programına yükleyebilirsiniz. Ücretsiz olan EOS info programını makinenizi bilgisayara bağlayarak kullanabiliyorsunuz. EOS info programını buradan indirebilirsiniz.

Sony shutter sayısı öğrenme

Sony fotoğraf makineleri için shutter sayısı öğrenme işlemi için son çektiğiniz bir fotoğrafı Picture Information Extractor programına yükleyebilirsiniz. Ücretsiz olan PIE info programı sayesinde EXIF verisini okuyabiliyorsunuz. PIE ( Picture Information Extractor ) programı için son sürümü (v7.45) buradan indirebilirsiniz (açılan sayfada en üstteki ücretsiz program).

Fotoğraf Makinelerinde Shutter Sayısı Nasıl Öğrenilir?

Olympus Shutter Sayısı

Olympus, perde sayısını EXIF verileri arasında saklamaz. Bunu öğrenmek için sırası ile aşağıdaki adımları takip ediniz.

  1. Makineyi açınız
  2. Bellek kartının kapağını açınız.
  3. Play ve OK tuşlarına basarak ayar tekerini de yukarı, aşağı, sola ve sağa doğru sırası ile basınız.
  4. Arkasından denklanşöre tam olarak basınız.
  5. Son adım olarak ayar tekerini yukarı doğru basıp işlemi tamamlayınız.

Eğer bilgisayarınıza yazılım yüklemeden Fotoğraf Makinelerinde Shutter Sayısı öğrenmek istiyorsanız; MyShutterCount veya CameraShutterCount adreslerini kullanabilirsiniz. Siteyi açtıktan sonra “Dosya Seç” kısmına tıklayarak son çektiğiniz fotoğrafı yüklediğinizde program size perde sayınızı gösterecektir.

Aynı şekilde bu sitelerden Sony, Nikon, Canon, Fujifilm, Olympus, Panasonic, Leica, Pentax, Sigma, Konica Minolta, Kodak, Hasselblad markaları için shutter sayısı öğrenebilirsiniz.

Fotoğraf Makinelerinde Shutter Sayısı öğrenmek için takıldığınız noktaları yorum ekleyerek ya da Facebook Fotoğraf Kulübü’ne üye olarak sorabilirsiniz.

Skylum'un hepsi bir arada fotoğraf düzenleme programı olan Luminar 4, yeni kullanıcılar için oldukça avantajlı indirimler sağlıyor. Yeni AI özellikleri ve yenilenmiş UI ile birlikte gelen Luminar 4 programını tavsiye ediyoruz.

İlk görüş bildiren siz olun

Cevap Yazın