Fotoğrafa Yeni Başlayanların Yaptığı Temel Hatalar

Fotoğrafa yeni başlayanların yaptığı temel hatalar nelerdir ve başlangıç seviyesinde hangi konulara dikkat etmeliyiz? Bu yazıda ele alacağımız konular içerisinde ilk etapta çok kolay gibi gözüken ama üşenip üzerinde durmadığımız önemli konuları listelemeye çalışacağız.

Fotoğraf çekmeye yeni başlayacaksınız ve kendinize yeni bir DSLR fotoğraf makinesi aldınız. Fotografik bir bakış açısına sahip olmak elbette zaman isteyen ve uğraş gerektiren bir süreçtir. İyi fotoğraf çekmeyi öğrenmek sabırlı olmayı ve bu süre içerisinde devamlı öğrenmekle beraber, deneme yanılma yoluyla bol bol fotoğraf çekmeyi gerektirir.

Bu yazımızda fotoğrafa yeni başlayanların içine düştüğü yanlışlardan ve yapılan hatalardan bahsedeceğiz. Şimdi detaylara geçelim.

Fotoğrafa Yeni Başlayanların Yaptığı Yanlışlar

Fotoğrafa Yeni Başlayanların Yaptığı Temel Hatalar

1. Kullanım Kılavuzunu Okumamak!

Yeni aldığınız dijital SLR fotoğraf makinesini en iyi tanıyabileceğiniz yollardan bir tanesi beraberinde gelen kullanım kılavuzudur. Maalesef çoğu kullanıcı bu kılavuza göz atmadan bir kenara koyar ve dönüp bakmaz. Emin olun aradığınız çoğu bilgiyi internetiniz olmasa bile bu gelen kılavuzda bulabilirsiniz. DSLR makinenizi kullandıkça hangi butonun ne işe yaradığını bildikçe makineye daha fazla hakim olacaksınız.

Günümüz teknolojisinde pdf olarak akıllı telefon veya tabletinize yükleyip, yanınızda her yere götürebileceğinizi ayrıca hatırlatmış olalım. Fotoğraf terimleri aynı olsa bile her makine farklı olduğundan makine değişimlerinde bile kullanıcı kitapçığını bir kenara atmayın.

2. Sadece Ekipman Almaya Odaklanmak!

Maalesef fotoğrafa yeni başlayanların içine düştüğü en büyük yanlışlardan birisi de ekipman çılgınlığıdır. Bu ilk zamanlarda fotoğraf çekmek yerine yeni lensler, filtreler, tripodlar gibi aksesuarlara yönelinir. Elbette ihtiyaca göre bu ekipmanlar da önemlidir ancak yeni aldığınız DSLR fotoğraf makinesiyle gelen kit lenslerin önemi fotoğraf çekmeye başladığınız bu ilk zamanlarda sizlere yardımcı olmaktır.

Bu yüzden bu ilk zamanlarınızı ekipman alarak değil, bol bol fotoğraf çekerek, denemeler yaparak ve elbette okuyarak geçirmenizde fayda bulunmaktadır. Başka fotoğraflardan ilham almak, nasıl çekildiklerine bakmak ve bu süre içerisinde ilgili teknikleri deneyerek kendi stilinizi yarattıktan sonra gerek duyduğunuz ekipman zaten kendini size söyleyecektir.

3. Sadece Otomatik (Auto) Modda Çekim Yapmak!

Otomatik mod kısaca fotoğraf makinesinin pozlama anlamında enstantane, diyafram, netleme, ölçümleme, beyaz dengesi ve ISO hassasiyeti gibi tüm değerleri kendisinin belirlemesine denir. Yani bu durumda fotoğrafa yeni başlayanların ilk ihtiyacı olan kendini geliştirme aşaması için pek bir alan kalmamaktadır.

Elbette ilk günlerinizde sizden Manuel Çekim Modu olan (M) mod kullanın demiyoruz. Ancak sürekli otomatik modda çekim yaparsanız ve ayarları makinenin yapmasına izin verirseniz o zaman fotoğraf çekim tekniklerinizi geliştirmek adına fazla bir adım atmamış olursunuz. Bu aşamada sizin için yararlı olabilecek en güzel detaylardan birisi otomatik modda çektiğiniz her fotoğrafın çekim bilgilerine (EXIF), LCD ekrandan bakmak. Gerekirse histogram grafiğini incelemek olacaktır. Böylelikle yavaş yavaş doğru pozlama için gerekli bileşenlere hakim olacaksınız.

Değerlendirme

Çok daha fazla maddeyle zenginleşebilecek bir konu, örneğin fotoğraf düzenleme, lightroom kullanımı gibi sonrasında oluşabilecek ve fotoğraf artı değer katabilecek bilgileri de, fotoğrafa yeni başlayanların kendilerini geliştirme aşamalarında listelerine eklemekerinde faydası bulunmaktadır.

Bunların dışında elemek istedikleriniz varsa yorumlarınızda belirtebilirseniz yeni fotoğraf çekmeye başlayan arkadaşlara bir katkıda siz sağlamış olursunuz.

Fotopedi.Org Facebook Sayfasını Takip Edin:

Skylum'un hepsi bir arada fotoğraf düzenleme programı olan Luminar 4, yeni kullanıcılar için oldukça avantajlı indirimler sağlıyor. Yeni AI özellikleri ve yenilenmiş UI ile birlikte gelen Luminar 4 programını tavsiye ediyoruz.

İlk görüş bildiren siz olun

Cevap Yazın