Kar Fotoğrafı Nasıl Çekilir?

Kar fotoğrafı nasıl çekilir? Kolay gibi gözükse de kış manzarası ya da kar fotoğrafları çekmek, düşünüldüğünden daha zor durumlardan birisidir. Bu yüzden bazı ipuçları, fotoğrafçılık terimleri ve çekim teknikleriyle nasıl kar fotoğrafı nasıl çekilir anlatmaya çalışacağız.  

Kış aylarının en keyifli fotoğraf konularından birisi şüphesiz kar fotoğrafı çekmektir. Kar yağarken ya da her yerin kar ile kaplı olduğu bir manzaranın fotoğrafını çekmek maalesef en zor durumlardan birisidir.

Kışın yağış olmayan hava şartlarında gökyüzünde parlayan güneş ve çok parlak kar, zeminde ışığı yansıtarak ikinci bir ışık kaynağı gibi davranır. Bu durumda pozlama ve beyaz dengesi parlak ışık koşulları altında aldatıcı olabilmektedir.

Diğer bir aldatıcı unsur ise karla kaplı zemin göz önüne alındığında, kompozisyonun içeriğine belirgin bir derinlik verecek çizgiler ve keskinlikler olmamasıdır. Hal böyle olunca kadraj içerisine aldığınızı düşündüğünüz objelerin hemen hepsi olabildiğince düz görünür. Hatta bazı durumlarda bulutların griliği ve beyaz zemin sanki düz yumuşak tek bir zemin izlenimi verir. Şimdi kar fotoğrafı çekim aşamasında tüm bu negatif unsurları nasıl giderebiliriz ona bakalım.

Detaylara geçmeden önce soğuktan etkilenmeden nasıl verimli ve iyi fotoğraflar çekebileceğinizi aktardığımız soğukta fotoğraf çekmek başlıklı yazıya mutlaka göz atmanızı tavsiye ederiz.

Kar Fotoğrafı Nasıl Çekilir?

Kar Fotoğrafı Nasıl Çekilir? Temel Bilgiler ve İpuçları

Kompozisyondan yola çıktığımıza göre biraz daha bu konuda bilgiler aktaralım. Kış fotoğraflarındaki temel renk beyaz ve beraberinde gridir. Bunu arka fon gibi düşünebilirsiniz. Tam bu noktada fotoğraflarınızı zenginleştirecek yeni öğelerle kontrast oluşturmanız gerekecektir.

Kar Fotoğrafı Nasıl Çekilir?

Fotoğraflarınıza geometrik çizgilerle dinamizm katabilirsiniz. Bunun için beyaz ve gri renge tezat başka renkler kullanabilir ya da mevcut objelerin gölgelerinden faydalanabilirsiniz. Örneğin karla kaplı bir direğin üzerine konmuş renkli bir kuş mükemmel bir görüntü oluşturabilir. Ya da gri bulutlarla beyaz zemin arasında kalan ağaçları belli bir dizide kullanarak fotoğrafınıza derinlik ve uzaklık hissi katabilirsiniz. 

Kar Fotoğrafı Nasıl Çekilir?

Kar manzarası eşliğinde portre fotoğraf çekmek istiyorsunuz. Neredeyse doğa size hazır parlak bir arka fon sunmuş. Tek yapmanız gereken bu arka fona uygun şekilde modelinizi hazırlamak olacaktır. Renklerdeki kontrast kullanımı, kar fotoğrafı içerisindeki portre çekimlerde ön plana çıkmaktadır. Bu yüzden modelin üzerindeki renklerin beyaz ve griye tezat olmasına azami gayret gösterin. 

Kar yağarken fotoğraf çekmek ve kar tanelerinin belirgin gözükmesini sağlamak oldukça zordur. Fotoğraf makinesi ayarları açısından kısa pozlama kullanmaya gayret gösterin. Kar tanelerinin hareketini düzeltmek için flaş kullanın. Aksi takdirde kar taneleri donuk veya bulanık görünebilir.

Kar Fotoğrafı Nasıl Çekilir?

Fotoğraf Makinesi Ayarları

Genellikle kameranın otomatik beyaz denge hesabı bu durumu düzeltir ve fotoğrafın aşırı pozlamaya maruz kalmasını önlemek için pozlama değerini düşürür. Bazı kameralarda “Kar” ya da “Kış” ayarı sunan özellikler mevcuttur ve bu özellik yukarıdaki işlemleri çoğu durumda otomatik yaptığı için çok yararlı olmaktadır.

Dijital fotoğraf makinelerinde bulunan sahne modlarından kar modu genellikle etkin ve kabul edilebilir sonuçlar sunmaktadır. Ancak, dijital fotoğraf makinesi marka ve modeline bağlı olarak her zaman mükemmel sonuç alamayabilirsiniz. Ayrıca, bu otomatik mod kullanılarak genellikle fotoğrafçının yaratıcılığını sınırlayan, diyafram ve enstantane hızı üzerinde kontrolü kaybedeceği anlamına gelmektedir.

Kar fotoğrafı çekerken doğal olarak kadrajın çok büyük bir bölümünde hakimiyet beyaz renkte olacaktır. Yukarıda bunun ışık ölçüm sistemlerini yanılttığından bahsetmiştik. Aslında makinelerin sistemi bu durumu genelde orta gri olarak algılamaktadır. Eğer fotoğraflarınızı manuel modda çekiyorsanız. Kış fotoğraflarınızın geneli için bu duruma pozlama telafisi yoluyla müdahale edebilirsiniz. Kış aylarında, ışık durumu saatten saatte değişmektedir. Kısacası en iyi sonucu almak için +1EV ile +1.5EV pozlama telafisi kullanıp mevcut ışığı kontrol etmeye çalışabilirsiniz.

Kar Fotoğrafı Nasıl Çekilir?

En güzel kar fotoğrafı çekmek için daha önce oluşturduğumuz ipuçları listesine ve dikkat edilmesi gerekenlere bakabilirsiniz.

Skylum'un hepsi bir arada fotoğraf düzenleme programı olan Luminar 4, yeni kullanıcılar için oldukça avantajlı indirimler sağlıyor. Yeni AI özellikleri ve yenilenmiş UI ile birlikte gelen Luminar 4 programını tavsiye ediyoruz.

Görüşler

2 comments on “Kar Fotoğrafı Nasıl Çekilir?

  1. Avatar for Alper Orus

    Kesim Kesgin

    Bu öneriyi sürekli duyuyorum doğru yanlış demiyorum ama , kendi fikrim ve uygulamam şu yönde : Manzara olan tüm fotolarda gökyüzünün mavi kalması için normalde – 0,5 – 1 pozlama telafisi kullanırım, maviyi kaybettiğimiz zaman bunun pc de geri dönüşü olmamakta. Bu sebebple herhangi bir patlama riskini almamak adına YAz Kış ”eksi” pozlama kullanmışımdır.Kar yüzeyinin de patlaması detayları yok ediyor ayrıca..Eksi pozlanmış ve pc müdahalesi en az seviyede olan (hep jpeg çeker, fotoğrafı sahada düzgün çeker pc müdahalesini çok kısıtlı yaparım) fotoğraf örneklerim i veriyorum aşağıda. Umarım çıkar

    https://www.flickr.com/photos/kesimburak/24064237991/in/album-72157661324476371/

    https://www.flickr.com/photos/kesimburak/24120811576/in/album-72157661324476371/

    https://www.flickr.com/photos/kesimburak/24146976435/in/album-72157661324476371/

  2. Gercekten kar fotoğrafı çekmek isteyenler çok faydalı bilgi paylaşımı olmuş.

Cevap Yazın