Nikon D-SLR Lens (Objektif) Nasıl Takılır ve Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

D-SLR (Digital Single Lens Reflex) kamera avantajlarından biri de farklı lensleri kullanabilme yeteneğidir. D-SLR kameralarda lensleri değiştirmek zor bir şey olmamakla birlikte zaman zaman gelen sorular nedeniyle nasıl değiştirilmesi gerektiğini ve değiştirirken dikkat edilmesi gereken noktaları bir yazıda belirtmek istedik.

Nikon D-SLR Lens Nasıl Takılır?

Bir lensi takmadan ya da sökmeden önce mutlaka makineniniz gücünün “Kapalı” konumda olmasına dikkat edin. Lensinizi takarken gövde ve objektif üzerinde yer alan montaj noktalarını (beyaz noktalar) üst üste getirip yerleştirin, daha sonra yerine oturana kadar saat yönünün ters yönünde objektifinizi çevirin. Lens yerine oturduğu zaman çıt diye bir ses duyacaksınız.

Lens (Objektif) Değiştirirken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Fotoğraf makinenizin lensini değiştirirken her zaman makinenin içine toz girme riskiyle karşı karşıyasınızdır. Bu toz doğrudan görüntü algılayıcının hemen birkaç mm önündeki low-pass filtre üzerine yerleşir ve fotoğraflarınız üzerinde siyah ve gri noktacıklar şeklinde görünürler. Fotoğraf makinesi açıkken yapılan lens değiştirme işlemi sensörün ürettiği statik elektrik nedeniyle hava da uçuşan tozlara davetiye çıkarmaktadır.

Nikon D-SLR makinenizin sensörünün kirli ya da temiz olup olmadığını öğrenmek çok kolaydır. Fotoğraf makinenizin diyafram değerini en kısık haldeyken (Örneğin F/22 ), evinizin düz beyaz duvarı, gökyüzü ya da en basitinden beyaz bir dosya kağıdının fotoğrafını çekmeniz yeterlidir. Daha sonra çektiğiniz bu fotoğrafı bilgisayarınızda açıp yüksek oranda yaklaşma yaparak incelemeniz gerekmektedir. Aşağıdakine benzer lekeleri çektiğiniz fotoğrafta görüyorsanız aşağıdaki yazılarımızı okumanızı öneririz.

Bu nedenle objektifinizi sadece gerektiğinde değiştirmenizi ve bunu yaparken de fotoğraf makinesinin lens giriş kısmını mümkün mertebe aşağı yönlü tutmanızı özellikle tavsiye edilir. Ayrıca lensi değiştirdiğiniz ortam da çok önemlidir. Çok tozlu veya deniz kenarı gibi çok kumlu,rüzgarlı olan bir ortamda zorunlu olmadıkça objektifinizi değiştirmemenizi öneririz. Böyle bir ortamda zorunluluktan objektif değiştirecekseniz  ise mutlaka bir örtü veya örtü görevini görecek bir şey altında değiştirin. Diğer önemli bir noktada lenslerinizin takmadan önce her iki tarafının da temiz olduğundan emin olmalısınız. Özellikle gövdeye bağlanan arka tarafını her değiştirdiğinizde, mikrofiber bir bez kullanarak temizleyin ve kullanmadığınızda lens kapağını kapalı tutun. Lensleri kullanım sırasında parmaklamaktan kaçınmalısınız ve mutlaka lens kapağı kullanmalısınız. Makineyi kullanmadığınız zamanlarda, fotoğraf çekmeye başlayana kadar objektif kapaklarınızı kapalı tutmayı alışkanlık haline getirmelisiniz.

Lens (Objektif) Nasıl Çıkarılır?

Lensi takmak gibi çıkarmakta bir o kadar basit ve kolay bir işlemdir. Lensin hemen yan tarafından bulunan lens çıkarma düğmesine basılıyken lensinizi takarken uyguladığınızın ters yönü, yani saat yönünde çevirdiğinizde kameranın gövdesinden lensi kolayca ayırmış olacaksınız.

Lens (Objektif) Çıkarırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Dikkat etmeniz gerekenler takarken uyguladığınız ile aynıdır. Kameranızı öncelikle kapalı konuma getirin ve mutlaka lens değiştirilebilir bir ortam olmasına dikkat edin. Lensi gövdeden ayırdıktan sonra ön ve arka elemanlarına dokunmadan hemen kapaklarını takınız. Gövdeye yeni bir lens takmayı düşünmüyorsanız mutlaka gövdeye ait kapağı da takmalısınız ki tozlar kameramızın içine girmesin. Lens değiştirme sürecinde mümkün olduğunca seri hareket etmenizi öneririz.

Skylum'un hepsi bir arada fotoğraf düzenleme programı olan Luminar 4, yeni kullanıcılar için oldukça avantajlı indirimler sağlıyor. Yeni AI özellikleri ve yenilenmiş UI ile birlikte gelen Luminar 4 programını tavsiye ediyoruz.

Görüşler

Bir yorum var“Nikon D-SLR Lens (Objektif) Nasıl Takılır ve Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

  1. makinamda merceği değiştirdiğim zaman makina açılmıyor sadece 18-55 mercekte açılıyor diğer mercekleri taktığım zaman makinada sadece yeşil ışık yanıp sönüyor

Cevap Yazın