Linux için En İyi Fotoğraf Uygulamaları

Linux için en iyi fotoğraf uygulamaları ! Bu yazıda açık kaynak kodlu Linux işletim sisteminde kullanabilecek çeşitli fotoğraf düzenleme, raw işleme, kataloglama, instagram efektleri uygulama ile ilgili program önerilerini ve tavsiyeleri bulabilirsimiz.

Hatta burada bahsedilen çoğu programın (Örn: Gimp) Windows ve Mac portu bulunduğundan istenirse bu sistem kullanıcıları da bu uygulamaları tercih edebilirler.

Teknolojinin gelişmesi ve beraberinde artan çeşitlilik bir taraftan maliyetleri artırırken, diğer taraftan çeşitli alternatifleri de beraberinde getiriyor. Bugün yeni bir bilgisayar almak isteyen ve fotoğraflarını bir kütüphane aracılığı ile kataloglamak, sonrasında düzenlemek ve gerekirse RAW dosyalarını işlemek istediğinde önünde hem işletim sistemi tarafında hem de uygulamalar açısından zenginlik ile karşılaşmakta. Tabi bunda free dos (işletim sistemi olmayan PC) ya da Linux yüklü satılan bilgisayarların artmasının payı büyük.

Genelde Linux’a geçiş nedenleri söz konusu olduğunda sıkça sorulan soruların başında popüler Windows uygulamalarının Linux alternatifleri gelir. Ne de olsa, Linux’a geçiş yapmayı düşünen Windows kullanıcıları arasında en yaygın kaygılardan birisidir. Aslında bu sorunun ya da endişenin en önemli çözümü Windows üzerinde aktif olarak kullandığınız uygulamaların bir listesini çıkarmak ve aynı işlemleri Linux üzerinde bulabileceğiniz uygulamalara geçmek olacaktır. Tabi arayüz ve kullanım şekli olarak alışkanlıkları bir miktar değiştirmek gerekse de, sonuç olarak elinizde tamamlanmış bir iş olacaktır.

İşte bu yüzden Windows’tan Linux’a geçmiş ya da hali hazırda Linux kullananların faydalanabileceği öneri ve tavsiyeleri listelemek istedik. Buna göre Linux için en iyi fotoğraf uygulamaları listesini farklı kullanım alanlarına göre yazının devamında bulabilirsiniz.

Linux Fotoğraf Düzenleme Uygulamaları

Çekilen fotoğrafların kullanılan DSLR veya aynasız fotoğraf makineleri üzerinde ya da sonrasında üzerinde oynanması ve rötüşlenmesi olayına fotoğraf düzenleme diyoruz.

Fotoğraf düzenleme işlemi kimi zaman ince ayar ve basit tonlamalar olurken, kimi zaman ise daha fazla uğraş gerektirebilmektedir. Fotoğrafçının veya tasarımcının, neredeyse bütün ihtiyaçlarını karşılayabilen profesyonel tarzda fotoğraf düzenleme uygulaması olarak Windows’ta Adobe Photoshop öne çıkmaktadır. Amacımız Linux üzerinde Adobe Photoshop’a alternatif bir ugulama aramaksa akla gelen tek bir isim var: GIMP.

Linux Fotoğraf Düzenleme Uygulamaları

Gimp, Photoshop’un neredeyse tüm özelliklerine sahip, çapraz platformlu (yani tüm işletim sistemlerinde kullanılabilir), tam özellikli, profesyonel kalitede bir fotoğraf düzenleme, manipülasyon uygulamasıdır. Photoshop’un aksine GIMP, Linux, Windows, OS X vb. tüm platformlarda ücretsizdir.

Linux Vektör Grafik Araçları

Sıfırdan vektör grafik tasarımları oluşturmak istiyorsanız, Linux’taki en iyi vektör grafik tasarım uygulaması Inkscape’dir.

Inkscape, Linux, macOS ve Windows için kullanılabilen ücretsiz ve açık kaynaklı bir yazılımdır. Logolar, ikonlar, küçük resimler, resimler, şemalar, çizgi resimler, grafikler ve karmaşık resimler gibi vektör grafikleri oluşturmanıza veya düzenlemenize olanak sağlar.

Yaygın olarak popüler olan ve dünya çapında hem profesyoneller hem de hobi olarak uğraşan kişiler tarafından kullanılan Inkscape’i öğrenmek hakkında çevrimiçi olarak birçok kılavuz ve öğretici bilgi bulabilirsiniz.

Linux Fotoğraf Yönetimi Uygulamaları (Kütüphane | Kataloglama)

Fotoğraf yönetimi, kataloglama ya da fotoğraf kütüphanesi. Hangisini ifade ederseniz edin burada görüntü kütüphanesini işleyen uygulamalardan bahsediyoruz. Yani bu uygulamalar sayesinde fotoğraflarınızı görüntüleyebilir, kamera ve telefonlardan içeri aktarabilir, biraz düzenleyebilir, paylaşabilir, vb. işlemleri yapabilirsiniz.

Bunun için Windows işletim sistemiyle gelen varsayılan bir Windows Fotoğraf Görüntüleyicisi var. Son zamanlarda bu iş için Linux’ta en popüler fotoğraf yönetim uygulaması ise Shotwell.

Ubuntu gibi son kullanıcıya hitap eden ve sık kullanılan Linux dağıtımlarında varsayılan gelen uygulamalar arasında yer alan Shotwell, GIMP’den farklı olarak daha hafiftir ve temel fotoğraf düzenleme özellikleri sunar.

Shotwell’e iyi bir alternatif arıyorsanız bir diğer GTK uygulaması olan gThumb’a bakabilirsiniz.

Linux’ta RAW fotoğraf işlemek için uygulamalar

Fotopedi üzerinde çeşitli inceleme yazılarında bahsettiğimiz üzere RAW fotoğraf çekmeniz her zaman sizin yararınıza olacaktır. Günümüzde bilinçli fotoğrafçılar genelde RAW + Jpeg çekim yapıyorlar. Tabi bu durumda aynı zamanda Linux kullanıcısıysanız çektiğiniz bu RAW fotoğrafları düzenleyebileceğiniz bir programa ihtiyacınız olacak. Yukarıda bahsettiğimiz Shotwell gibi varsayılan resim görüntüleyicileri maalesef bu RAW görüntüleri işleyemeyeceğinden ciddi alternatifleri sıralayalım.

Linux’ta RAW fotoğraf işlemek için digiKam gibi bir uygulamayı kullanabilirsiniz. Açık Kaynak kodlu bir yazılım olan digiKam, ileri teknoloji kamera görüntülerinizi profesyonel bir şekilde kullanmanızı sağlar. DigiKam ile fotoğrafları görüntüleyebilir, yönetebilir, düzenleyebilir, geliştirebilir, etiketleyebilir ve paylaşabilirsiniz.

Tabii ki son dönemde popülaritesi artan ve Adobe Lightroom’un Linux tarafındaki rakibi Darktable ve RawTherapee, RAW fotoğrafları düzenlemek için önemli yazılımlar.

Linux’ta Boya Uygulamaları

Linux üzerinde Microsoft Paint’e bir alternatifl mi arıyorsunuz? O zaman ilk tercihiniz Pinta olabilir. Metin ile açıklama ekleme, daire çizme vb. küçük düzenlemeleri kolayca yapabilirsiniz. Görüntüleri kalem, fırça ve spreyle çizebilirsiniz.

Pinta’nın bir diğer alternatifi, daha güçlü ve daha fazla özellik sağlayan Krita’dır . Yine de belirtelim bu boya uygulamaları gayet iyi olsalar da bir GIMP kadar iyi değillerdir.

Linux’ta Instagram Efekt Uygulamaları

Son kısımda artık fotoğrafları sosyal medya için güzelleştirmeyi konuşabiliriz. Tabii ki Instagram ve instagram efekt uygulamalarından bahsedeceğiz. Mobil cihazlarda sayısız retro görüntü efekti ve bunun için mobil fotoğraf düzenleme uygulamaları mevcut ancak masaüstünde durum değişebiliyor.

Linux’ta Instagram benzeri efektler uygulamak için, işleri düzgün bir şekilde yapan XnRetro’yu tavsiye edebiliriz. Ayrıca Shotwell ve gThumb programları kataloglama özelliklerinin yanısıra çeşitli efektleri son rötüş için bünyelerinde sunuyorlar.

Sonuç

İhtiyaç ve kullanım durumuna göre Linux için en iyi fotoğraf uygulamaları listesini yapmaya çalıştık. Açık kaynak dünyasında sayısız program seçeneği olduğunu varsayarsak bu listenin çok daha geniş bir hal alması kaçınılmaz. Eklemek istediğiniz Linux programlarını oyrumlarınızda belirterek katkıda bulunabilirsiniz.

Skylum'un hepsi bir arada fotoğraf düzenleme programı olan Luminar 4, yeni kullanıcılar için oldukça avantajlı indirimler sağlıyor. Yeni AI özellikleri ve yenilenmiş UI ile birlikte gelen Luminar 4 programını tavsiye ediyoruz.

İlk görüş bildiren siz olun

Cevap Yazın