Fotoğrafçılık Dünyasından Haberler, Dedikodular, Tanıtımlar #3

Merhabalar! Her zaman olduğu gibi fotoğrafçılık dünyasından haberler, dedikodular ve tanıtımlara ilişkin gündemde yer alan başlıklara bakacağız. Fotopedi üzerinde belirli aralıklarla devam eden bu bölümde fotoğraf yarışmaları ve sergi tatınıtmlarına ilişkin gelişmelerin yanı sıra fotoğraf makineleri ve lensler hakkında en güncel haberleri de sunmaya çalışıyoruz.

Her zaman olduğu gibi kamera sektörü ile başlayalım. 2021 yılının ilk günlerini geride bıraktıktan sonra maalesef sönük geçen CES etkinliği sonrasında iki büyük firma duyurusu ile sektörde bir miktar canlanma görmüştük. Özellikle aynasız fotoğraf makineleri üreticiler açısından ilgi odağı olmaya devam ediyor. Fuji’nin X-Summit Global 2021 etkinliğinde 100 megapiksel orta format GFX 100S ve yenilenmiş X-E4 son kullanıcıyla buluştu. Ve tabii ki sonrasında Sony’nin etkileyici özelliklere sahip olan yeni kamerası Alpha A1 (ILCE-1, A1)50.1MP, 30fps, 8K@30p ile duyuruldu. Sony A1 özellikleri ve fiyatı yazısında tüm detayları bulabilirsiniz. Şimdi Şubat 2021 sonu itibariyle CP+ 2021 fuarı başlayacak. Ama Sony tarafında FX3 dışında ciddi bir ürün duyurusu beklenmiyor. Eğer Sony a1 gibi ters köşe olunabilecek bir duyuru gerçekleşirse mutlaka haberini yaparız 🙂 Şimdi gelin fotoğrafçılık dünyasından haberler ve dedikodulara beraber bakalım.

Pentax K-3 Mark III APS-C DSLR Duyurusu Ertelendi

Ricoh, Pentax K-3 Mark III APS-C DSLR fotoğraf makinesinin parça sıkıntısı nedeniyle ertelendiğini duyurdu. Japonya’da 25 Şubat’taki CP + fuarında duyurulması planlanan K3 Mark III DSLR artık süresiz olarak ertelendi. Şirketin önceki açıklamalarında Pentax, 25-28 Şubat tarihleri arasında gerçekleşecek olan CP + 2021 etkinliğinde kamerayı piyasaya sürmeye karar verdiğini belirtmişti. Ancak kameranın lansmanı muhtemelen Covid-19’a bağlı tedarik sebepleriyle bir sonraki duyuruya kadar ertelendi.

Pentax K-3 Mark III, yeni bir 25.73MP APS-C CMOS görüntü sensörüne sahip olacak. Kameranın doğal ISO hassasiyeti 100’den 1.600.000’e kadar değişecek ve kamera sensör kaydırmalı görüntü sabitleme özelliğine sahip olacak. Kesin olmamakla birlikte Pentax K-3 satış fiyatının 1.999 dolar civarında olacağı söyleniyor.

Blackmagic Design Pocket Cinema Camera 6K Pro Tanıtıldı

Blackmagic Design, üst düzey dijital film çalışmaları için özellikler içeren yeni, daha güçlü model olan Blackmagic Pocket Cinema Camera 6K Pro’yu duyurdu. Daha parlak 1500 nitlik ayarlanabilir HDR dokunmatik ekran, dahili ND filtreleri ve daha büyük batarya özelliklerine sahip olan kamera, isteğe bağlı bir elektronik vizörle de uyumludur. Bu model ayrıca; en son 5. nesil renk bilimi, 13 durak dinamik aralıklı Süper 35 HDR görüntü sensörü, 25.600 değerinde çift yerel ISO ve popüler bir EF lens yuvası sunar.

Blackmagic Pocket Cinema Camera 6K Pro, dünyanın her yerindeki Blackmagic Design satıcılarından US$3.619 fiyat ile satışta.

Yeni Nikon Z6 II ve Z7 II Donanım Yazılımı Güncellemesi Duyuruldu: Geliştirilmiş EyeAF ve Z6 II için 4K UHD / 60p Desteği

Nikon Z7 II & Z6 II tam kare aynasız fotoğraf makineleri için yeni donanım yazılımını Z 6II Temel Film Seti ile beraber duyurdu. Donanım Yazılımı Sürüm 1.10, 25 Şubat 2021 tarihinde yayınlanacaktır. Bu donanım yazılımı güncellemesi, Z 7II ve Z 6II modellerindeki Göz Algılama AF özelliğinin performansını artırır ve Z 6II ile çekim yaparken ek kayıt biçimleri ile video iş akışları sağlar. Yeni Nikon Z6 II Temel Film Seti, film yapımcılarına video içeriklerini bir sonraki seviyeye taşımaları için gereken tüm temel araçları sağlar.

Donanım yazılımı 1.10 güncellemesinin ardından Z6 II and Z7 II fotoğraf makineleri, çerçeve içindeki konunun yüz boyutu küçük olduğunda bile insan konuların gözlerini algılayabilecektir. Otomatik alan AF (insanlar) ve geniş alan AF (B insanlar) çekimlerinde iyileştirmeler görülecektir. Ayrıca bu donanım yazılımı güncellemesi, Z 6II video kayıt seçeneklerine 4K UHD/60 p desteği ekleyecek ve hem Z 7II hem de Z6II için Blackmagic Design markalı haricî kayıt cihazlarına RAW video çıkışı özelliğini sağlayacaktır. Güncellemenin ardından film çekenler, Blackmagic RAW biçiminde ve ProRes RAW biçiminde kayıt yapabilecekler.

Z 7II için donanım yazılımı sürüm 1.10’u (25 Şubat’tan itibaren) buradan indirebilirsiniz.
Z 6II için donanım yazılımı sürüm 1.10’u (25 Şubat’tan itibaren) buradan indirebilirsiniz.

Sony FE 35mm F1.4 GM Lensin Piyasaya Sürülmesi Gecikecek

Sony Japonya, tüketicilere FE 35mm f/1.4 GM lens lensinin piyasaya çıkış tarihinin ertelendiğini bildiren bir bildiri yayınladı. 13 Ocak’ta duyurulan Sony FE 35mm F1.4 GM başlangıçta Şubat ayı ortasında piyasaya sürülecekti. Ancak, “üretim nedenleri” nedeniyle, sürüm henüz açıklanmayan bir tarihe geri çekildi. Sony Japonya, lens için ön sipariş vermiş olanlardan dolayı özür dileyerekl ve bir sonraki çıkış tarihi kesinleştiğinde duyuracağını söylüyor. Bu yazıyı hazırlarken, hem Amazon hem de B&HPhoto’daki Sony FE 35mm f/1.4 GM lens ürün sayfası, ön siparişlerin 12 Nisan’da gönderilmeye başlayacağını söylüyor.

Panasonic Lumix S 70-300mm f/4.5-5.6 Lens Duyuruldu

Panasonic, tam kare (ve APS-C) L montajlı gövdeler için Lumix S 70-300mm F4.5-5.6 Macro OIS lensi duyurdu. Yerleşik görüntü sabitleyici, Dual IS donanımlı bir gövdeyle kullanıldığında titremeyi 5,5 durağa kadar azaltıyor. Lens, ultra ekstra düşük dağılım, ekstra düşük dağılım ve ultra yüksek kırılma indisli cam dahil olmak üzere 17 elemente sahiptir.

70-300, geniş açıda minimum 54 cm (21″) odak mesafesine sahiptir ve 300 mm’de yarı gerçek boyutlu makro görüntüler yakalayabilir. Lens, toza ve neme karşı korumalı ve Panasonic, -10 ° C / + 14 ° F’ye kadar çalışacağını söylüyor. 790g (1,8 lbs) ağırlığındadır ve 77 mm vidalı filtreleri kabul eder. 70-300mm F4.5-5.6 Makro OIS, Nisan ayında 1249 $ ‘lık piyasa çıkış fiyatı ile dağıtıma sunulacak.

FUJIFILM GFX100S Dağıtımları Gecikebilir

Fujifilm Japonya, resmi web sitesinde, Fujifilm GFX 100S sevkiyatının tedarik eksikliği nedeniyle ertelendiğini belirten bir “gecikme bildirimi” yayınladı. Fujifilm GFX 100S’nin 11 Mart 2021’de piyasaya sürülmesi planlanıyor ve 2021’de en çok satan aynasız fotoğraf makinelerinden biri olması bekleniyor.

Gecikmenin nedeni, ön siparişlerin Fujifilm’in beklentilerinden fazla olması yönünde açıklanmış. Bu nedenle Fuji, yüksek kaliteli orta format fotoğraf makinesini gönderebilmelerinin “biraz zaman alacağını” söylüyor. Fujifilm GFX100S satış fiyatı $5,999 ve şu an için ön sipariş süreci devam ediyor. Best Lenses for Fujifilm GFX 100S | Best Memory Cards for Fujifilm GFX 100S

Leica, APO-Summicron-SL 28mm f / 2 ASPH L-montajlı Lensi Tanıttı

Leica, SL / L montajlı kameralar için yeni APO-Summicon-SL 28mm f/2 ASPH lensi duyurdu. 28 mm lens, Leica’nın ilk geniş açılı 28mm sabit lensidir ve 3 asferik öğe ile 10 grupta 13 öğe içerir.

Leica’nın 35, 50, 75 ve 90mm’lik mevcut odak uzaklıkları ardından APO-Summicron-SL 28 f/2 ASPH. bu serideki ilk gerçek geniş açılı sabit lenstir ve özellikle röportaj, iç mekan ve mimari fotoğrafçılık için uygundur. 28mm F2 hava şartlarına karşı korumalıdır ve kapağı olmadan 700g (1,5 lb) ağırlığındadır. 67mm filtreleri kabul eder. Leica APO-Summicron-SL 28mm f / 2 ASPH lensin fiyatı ise bir Leica’dan beklenecek şekilde 5195 dolar. 

Venus Optics, Canon RF Bayonet için Laowa 11mm F4.5 lensi, Nikon Z için 65mm F2.8 2X Makro lensi piyasaya sürdü

Çin merkezli üçüncü parti lens üreticisi Venus Optics, Laowa lenslerinden ikisi için yeni montaj desteği eklediğini duyurdu. Laowa RF 11mm f/4.5 FF RL Lens artık Canon RF bayonet ve Laowa 65mm f/2.8 2x Macro lens artık Nikon Z bayonet aynasız fotoğraf makineleri için mevcut.

, F4.5 ila F22 diyafram aralığı ile 10 grupta 14 elemandan oluşan manuel bir lenstir. Beş bıçaklı bir açıklık diyaframına, minimum 19 cm (7,4 ”) odaklanma mesafesine sahiptir ve 62 mm ön filtre dişi kullanır. Lens, Leica M, L, Sony FE ve Nikon Z montajlı kameralar için zaten mevcuttu şimdi 699 dolara Canon RF bayonet için de satışı başlayacak.

, F2.8 ila F22 diyafram aralığı ile 10 grupta 14 elemandan oluşan manuel bir makro lenstir. Dokuz yapraklı bir diyaframa sahiptir, minimum odaklanma mesafesi 17 cm’dir (6,7 inç) ve 52 mm ön filtre dişi kullanır. Lens, yeni Nikon Z bayonet versiyonu seriye eklenirken Canon EF-M, Fujifilm X ve Sony E montajlı kameralar için zaten mevcuttu. Objektifin fiyatı ise 399 dolar.

Fotoğrafçılık dünyasından haberler, dedikodular ve tanıtımlara ilişkin aktaracağımız bilgiler bu edisyonda şimdilik bu kadar. Eğer kıyıda köşede kalmış fotoğraf ve fotoğrafçılığa ilişkin rastladığınız haberler varsa yorumlarınızla katkıda bulunabilirsiniz. CP+ 2021 sonrası yeni güncel haberlede görüşmek üzere !

Skylum'un hepsi bir arada fotoğraf düzenleme programı olan Luminar 4, yeni kullanıcılar için oldukça avantajlı indirimler sağlıyor. Yeni AI özellikleri ve yenilenmiş UI ile birlikte gelen Luminar 4 programını tavsiye ediyoruz.

İlk görüş bildiren siz olun

Cevap Yazın