Photokina 2018 : Yeni Fotoğraf Makineleri, Lensler ve Öne Çıkan Haberler

Almanya’da gerçekleşen Photokina 2018 fuarında yeni fotoğraf makineleri ve lensler ile ilgili önemli haberler yer alıyor. Bu yazıda Photokina 2018 etkinliğinde, üretici firmalar tarafından duyurulan veya ileride çıkarmayı düşündükleri fotoğraf makinesi, lens ve ekipman haberlerini bulabileceksiniz. 

Dünyanın en büyük fotoğraf ve fotoğrafçılık malzemeleri fuarı olan Photokina, normalde her iki yılda bir gerçekleşiyordu. Bu yıldan itibaren her sene katılımcılara kapılarını açacak fuar, sektördeki önemli isimlerin ürünlerini duyurmak veya sergilemek için en önemli etkinliklerden birisi olma özelliğini taşıyor. 

Bu sene Photokina 2018 fuarında yeni fotoğraf makineleri ve lensler ile ilgili haberlere göz atalım ve hangi yenilikler var bakalım!

Panasonic, Sigma ve Leica, L-mount (bayonet) üzerinde işbirliği yapacağını açıkladı.

Panasonic, Sigma ve Leica, ortak bir sistem üzerinde işbirliği yapacaklarını açıkladı. Her üç marka da Leica’nın L-mount sistemi üzerine kurulu bir şekilde kamera ve lens geliştirmelerine devam edecekler. Bunun ilk meyvesi olarak Panasonic S1R ve Panasonic tam kare aynasız fotoğraf makineleri Photokina 2018 kapsamında duyuruldu. Henüz geliştirmesi duyurulan modeller için çıkış tarihi 2019’un ilk ayları gözüküyor.

Panasonic tarafından geliştirilmesi duyurulan iki full frame aynasız kamera 47MP S1R ve 24MP S1. Her ikisi de Leica’nın L-montajı etrafında kurulacak ve mevcut Leica lensleri yanısıra Panasonic ve Sigma tarafından vaat edilen yeni L-bayonet lenslerle kullanımlarına izin verecek.

Panasonic S1R, 47MP yüksek çözünürlüklü aynasız fotoğraf makinesi, Panasonic S1 ise daha esnek ve hız üzerine kurulu bir 24MP kamera olacak. Yani aynı Nikon Z6 ve Nikon Z7’nin konumlandığı gibi iki farklı ihtiyaca cevap veren iki farklı model geliştirilecek. Her ikisi Panasonic tam kare aynasız fotoğraf makinesi gövdede görüntü sabitleme özelliği (IBIS) sunacak ve saniyede 60 kareye kadar 4K video çekebilecek.

Şirket ayrıca yeni L-mount birlikteliği ve full frame aynasız fotoğraf makineleri için üç lens duyurdu: 50mm F1.4, 24-105mm (muhtemelen f/4 diyafram) ve 70-200 mm F2.8. Tüm bunların yanısıra Panasonic, Micro Four Thirds sistemini L-mount sistemine paralel olarak satmaya ve geliştirmeye devam edeceğini vurguladı. Buna istinaden Micro Four Thirds için 10-25mm f/1.7 zoom lens duyurusuyla sisteme bağlılığını göstermiş oldu.

Sigma’nın L-mount işbirliğine katkısı yeni lenslerden ötesine uzanıyor. Gelecekte L montajını kullanacağını belirten firma, L montajının arkasında kendi Foveon sensörlerinden birini kullanacak ve 2019 için bir tam kare fotoğraf makinesi üzerinde çalıştığını söylüyor. Mevcut SA-montajlı lens kullanıcıları, lenslerinin L montajına dönüştürülebileceğini ya da Sigma’nın yapacağı bir SA-L adaptörünü kullanabilecektir. Muhtemelen en heyecan verici olan, Sigma’nın L-montaj sisteminin çekiciliğini hemen arttıran EF-L lens adaptörü yapacağını belirtmesi.

Fujifilm, Bütçe Dostu Orta Format GFX 50R Duyurusu ile 100MP GFXS Modelini Geliştirdiğini Duyurdu

Fujifilm, Photokina 2018 kapsamında yeni orta format aynasız fotoğraf makinesi GFX 50R tanıtıldı. GFX 50S’ten sonra ikinci ortam format aynasız fotoğraf makinesi evrim geçirerek boyut değiştiriyor ve karşımıza “rangefinder” tarzı yapıda çıkıyor. APS-c sensöre sahip modellerde Fujifilm X-E3 benzeri bir gövdeye orta format sensörü oturtan Fuji, GFX 50R ile oldukça kompakt ve hafif fotoğraf makinesi sunuyor. Hepsinden önemlisi tüm bunların GFX 50S’ten 2.000 dolar daha uygun bir fiyata yani 4.500 dolar satış fiyatı ile son kullanıcıyla buluşması oluyor.

Fujifilm GFX 50R, şirketin SLR tarzı GFX 50S orta format dijital fotoğraf makinesinin rangefinder versiyonudur. 43,8 x 32,9mm 51,4 MP CMOS sensör sunar ve 0,79x kırpma faktörü ile yeni G-mount lensler kullanır. GFX 50S ile aynı X İşlemci Pro’yu kullanır ve 117 noktalı kontrast algılamalı AF sistemine sahiptir. Orta formatlı bir kamera için son derece kompakt ve hafif olan gövde, 3.2 inç eğilebilir dokunmatik ekran ve 0,77x büyütme oranına sahip ultra yüksek çözünürlüklü 3.69M noktalı OLED elektronik vizöre sahiptir. 

Fujifilm ayrıca, gövdede görüntü sabitleme özelliğine sahip 4K video çekebilen, yüksek çözünürlüklü aynasız bir fotoğraf makinesi geliştirdiğini duyurdu. Orta formatlı gövde serisi Fujifilm GFX katılacak bu model için bahsedilen yüksek çözünürlük ise 100 MP ve ilk kez sensör üzerinde faz algılama özelliği de gelmiş olacak. Resmi duyurunun 2019’da gerçekleşmesi bekleniyor.

Fujifilm, GFX 50R duyurusunun yanı sıra, Phase One’ın Capture One yazılımının artık orta ölçekli fotoğraf makinelerini RAW geliştirme ve bağlı çekim için destekleyeceğini söyledi.

Ricoh, GR III üzerinde çalışıyor

Sabit lense sahip premium kompakt fotoğraf makineleri arasında önemli bir yerde olan Ricoh GR, serinin üçüncü modeli için önemli güncellemeler yapacağını belirtti. APS-c sensöre sahip ve Fujifilm X100 serisinin direkt rakibi olan model, klasik GR tasarımına sahip olacak. 

Aynı sabit 28mm lensi kullanacak GR III, yeni 24MP sensör yanısıra, görüntü sabitleme ve sensör-içi faz algılaması içerecek. Ayrıca kullanıcılar tarafından uzun zamandır talep gören dokunmatik ekran ilk kez eklenecek. Şirket hava sızdırmazlığı hakkında henüz bir açıklama yapmıyor. Ricoh GR III’ün 2019’un ilk çeyreğinde raflarda olması bekleniyor. 

Sigma 5 Yeni Lensini Duyurdu

Sigma hem ART serisi hem de aynasız fotoğraf makineleri için çıkardığı DN-serisi lensleri için yeni ürünlerini duyurdu. Bunların arasında en çok heyecan yaratan şüphesi Sigma 56mm F1.4 DC DN objektif. Micro Four Thirds ve Sony E-mount fotoğraf makineleri ile uyumluoldukça küçük bir portre objektif, Micro Four Thirds üzerinde 112 mm F2.8 veya APS-C Sony kameralarda 84mm F2.1 eşdeğeri odak mesafesi sağlıyor.Özellikle baş ve omuz portreleri için rahat bir çalışma mesafesi ve derinliklerde iyi bir kontrol seviyesi sunuyor.

Sigma, 56mm’nin yanı sıra, Art serisi için yeni lensleri 28mm F1.4 ART ve 40mm F1.4 ART lensi duyurdu. Rekabetçi fiyat politikasıyla üçüncü parti lenslerde önemli bir yer tutan Sigma, ‘Sports’ serisinin bir parçası olarak güncellenmiş titreşim özellikli 70-200mm F2.8’i de tanıttı. Bu lens Canon EF, Nikon F ve Sigma SA fotoğraf makineleri ile uyumlu olarak satışa sunulacak. Ve tabii ki dünyanın en iyi 10x optik zoom özelliğine sahip Sigma 60-600mm F4.5-6.3 DG OS HSM Sports lens yeni duyurular arasında yerini aldı. Bu lensin satış fiyatı $1,999 dolar ama diğerleri için fiyatları ve çıkış tarihlerini Sigma daha sonra açıklayacakmış.

Peki Canon, Nikon ve Sony Tarafında Yeni Duyurular Oldu mu?

Canon ve Nikon zaten Photokina 2018 öncesinde yeni tam kare aynasız sistemlerini ve buna uygun yeni lenslerini duyurmuştu. Nikon, Z6 ve Z7 full frame aynasız fotoğraf makineleri, Nikon Z-mount lensler ve FTZ lens adaptörünü son kullanıcıyla buluşturdu. Canon ise yeni EOS R tam kare aynasız fotoğraf makinesi ve RF-serisi yeni lensleri ile tanıtımını gerçekleşirdi.

Sony ise Photokina etkinliği öncesinde A7-serisi tam kare aynasız fotoğraf makineleri için FE 24mm f/1.4 GM lensi piyasaya sürnüştü. Her ne kadar etkinlikte Sony A7S III ya da APS-c sensöre sahip aynasız modellerde üst segmentte bir model (A6700 veya A7000) beklense de Sony tarafında gelişmeler daha çok diğer firmaların çıkaracağı ürünleri gözlemlemek oldu. Sony, basın toplantısında, objektifler yapmaya devam edeceğini ve E-mount lensler serisine 12 yeni objektif ekleyeceğini belirtti. Bu lenslerin ne olduğu ve ne zaman duyurulacağı açıklanmadı.

Buna ek olarak şirket, hem hıza hem de yapay zekay yaklaşımlarına entegre olmaya odaklandı. Bunlardan bir tanesinin Sony’nin hayvanların gözlerini tespit etmek ve izlemek için Eye AF algoritmasını eğitmek için kullanacağı yönünde.

Skylum'un hepsi bir arada fotoğraf düzenleme programı olan Luminar 4, yeni kullanıcılar için oldukça avantajlı indirimler sağlıyor. Yeni AI özellikleri ve yenilenmiş UI ile birlikte gelen Luminar 4 programını tavsiye ediyoruz.

İlk görüş bildiren siz olun

Cevap Yazın