Nikon FTZ Lens Adaptör Nedir, Özellikleri ve Uyumluluk Tablosu

Nikon FTZ lens adaptörü, Nikon Z serisi gövdeler üzerinde 360’dan fazla Nikon F bayonet lensi kullanmanıza olanak tanır. Nikon FTZ lens adaptörü ile hangi Nikon F lensi hangi özelliklerle kullanabileceğinizi gösteren uyumluluk listesini bu yazıda bulabilirsiniz. 

Nikon Z6 ve Nikoz Z7 ile beraber firma, yeni tam kare aynasız fotoğraf makinesi sistemini duyurmuş oldu. Nikon’un tabir-i caizse geleceğe adım attığı bu yeni kamera sistemi ile birçok mevcut Nikon kullanıcısının en çok sorduğu sorulardan birisi ‘eski Nikon lenslerim işe yarayacak mı?‘.

Nikon açısından yapılan ilk açıklamaya göre Nikon FTZ lens adaptörü sayesinde eski Nikon F lensler Nikon Z serisi gövdelerde, görüntü kalitesi veya performansında herhangi bir düşüş olmaksızın çalışacak. Ayrıntılara geçmeden önce ön bilgi olarak Nikon FTZ lens adaptörü ile 90’dan fazla AF-S lensi Nikon Z7 ve Z6 ile tamamen uyumlu bir şekilde kullanabileceksiniz. Nikon Z-serisi aynasız fotoğraf makineleri gövdede görüntü sabitleme özelliği ile geldiğinden Nikon AF-S lensler bu durumdan fazlasıyla yararlanacak. Örneğin VR özellikli bir Nikon lens kullanıyorsanız, 5 eksenli bir stabilizasyona sahip olursunuz. Ayrıca elinizde VR özelliği olmayan bir Nikon objektif varsa Nikon Z serisine, FTZ lens adaptörü ile takıldığında 3 eksenli VR’a sahip olacak.

Şimdi gelin bu önemli aksesuarı, Nikon FTZ lens adaptörü yakından tanıyalım. Ayrıca Bkz. Nikon Z deklanşör sesi

Nikon FTZ Lens Adaptör Nedir, Özellikleri ve Uyumluluk Tablosu

Nikon FTZ Lens Adaptör Nedir? 

Nikon Z serisi full frame aynasız fotoğraf makinelerinin mevcut Nikon F bayonet (F-mount) lensleri kullanabilmesi için sistem ile beraber Nikon FTZ adaptörü sundu. FTZ’nin anlamı ise basite bir şekilde Nikon F to Z yani Nikon F lensleri Z serisinde kullanabilmek. 

F objektif yuvasına sahip NIKKOR objektifler ve bir Nikon Z serisi fotoğraf makinesi ile çekim yapın. FTZ Objektif Yuvası Adaptörü, Z serisi kameraların sessiz çekim ve odaklama işlevlerini destekler. Nikon Z7 ve Z6 gibi hava geçirmez özelliğine sahiptir.

Nikon FTZ lens adaptör satış fiyatı ise $249 dolar. Yurt dışında Nikon Z6 veya Z7 ile 31 Aralık 2018 tarihine kadar yapılacak satın almalarda firma ayrıca $100 dolar indirim sunacak.

Nikon FTZ Lens Adaptör Özellikleri

  • AI tipi ve sonrasındaki yaklaşık 360 NIKKOR F objektifle AE veya AF/AE ile çekim kullanabilme*
  • NIKKOR F objektif yuvasına sahip objektiflerin benzersiz karakteristiğini, Z objektif yuvası sisteminin görüntü kalitesine uygulayabilme
  • Dahili VR özelliği bulunmayan bir NIKKOR F objektif takıldığında makine içi VR (Titreşim Azaltma) özelliğini kullanabilme; makine içi VR, film kaydında da iyi performans verir
  • Dahili VR özelliğine sahip bir NIKKOR F objektif takıldığında, objektifin VR özelliği ile makine içi VR üç eksenli VR özelliğini etkinleştirerek makine sarsıntısını telafi etmek için etkin bir şekilde birlikte çalışır
  • Farklı bölümler, NIKKOR F objektiflerinkine eşdeğer toza ve suya karşı direnç performansı sağlamak üzere etkili bir şekilde yalıtılmıştır
  • Komple sistemin bir parçası olarak üstün kullanılabilirlik özelliklerine sahip olması düşünülerek hafif ama sağlam olacak şekilde tasarlanmıştır

*AF/AE ile çekim bazı objektiflerde mümkün değildir

Nikon FTZ Lens Adaptör Uyumluluk Tablosu

Nikon FTZ lens adaptör uyumluluk tablosu ile Nikon Z-serisi aynasız fotoğraf makineleriyle kullanılmak istenen Nikon lensler hakkında çeşitli bilgileri alabilirsiniz. Örneğiz otomatik netleme yapabiliyor mu? VR desteği olacak mı? vb gibi.

Lens Tipi

Otomatik Netleme Var mı? Manuel Odaklama için Elektronik Ölçüm? Manuel Odaklama Ölçümleme? VR? Pozlama Modları

AF‑PAF‑S & AF‑I

Evet Evet Evet Evet Evet P, S, A, M

AF‑D

hayır Evet Evet Evet Evet P, S, A, M

AF

hayır hayır Evet Evet Evet P, S, A, M

AI‑P

hayır hayır Evet Evet Evet P, S, A, M

AIAI‑s & Series E

hayır hayır Evet Evet Evet A, M

F-mount Pre AI 

hayır hayır Evet Evet Evet A, M

Skylum'un hepsi bir arada fotoğraf düzenleme programı olan Luminar 4, yeni kullanıcılar için oldukça avantajlı indirimler sağlıyor. Yeni AI özellikleri ve yenilenmiş UI ile birlikte gelen Luminar 4 programını tavsiye ediyoruz.

İlk görüş bildiren siz olun

Cevap Yazın