Dünyayı Cezbeden Gözlere Sahip Afgan Kızın Hikayesi

1984 yılında fotoğrafçı Steve McCurry, “Afgan Kız” başlıklı portresini çektiğinde hem kendi kariyerini tanımlayan görüntüyü hem de şimdiye kadar yayınlanan en ünlü National Geographic kapağını oluşturmuş oldu. 2002 yılında, McCurry, 1985’te fotoğrafladığı ünlü portresinin konusunu yani Peştun kökenli Afgan kızı Şarbat Gula’yı  buldu ve onun hikayesini öğrenmeyi başardı. Ardından National Geographic, McCurry’nin fotoğrafını, Gula’yı arama sürecini ve konunun hikayesini anlatan büyüleyici bir yazı yayınladı. Sizler için yazıdan kısa bir alıntıyı aktaralım:

Yeşil gözlü kadın ve fotoğrafçı arasındaki birleşim sessizdi. Evli kadınlar konu olduğunda kültürel gelenek katıdır. Kadın, kocası olmayan bir adama bakmamalı ve kesinlikle gülümsememeliydi. McCurry’e göre kadın kendisine  gülümsemedi ve ifadesi düz oldu. O fotoğrafının ne kadar çok kişiye dokunacağını anlayamazdı. O gözlerinin gücünü bilmiyordu.

McCurry, Nikon FM2 ve Nikkor 105mm f/2.5 kullanarak Kodachrome üzerinde bu fotoğrafı çekti. Gula’nın hayatında ilk kez fotoğrafını çeken McCurry, tam 17 yıl sonra Afgan Kızı’nı farklı şekilde fotoğraflayan kişi oldu.

A Life Revealed

Skylum'un hepsi bir arada fotoğraf düzenleme programı olan Luminar 4, yeni kullanıcılar için oldukça avantajlı indirimler sağlıyor. Yeni AI özellikleri ve yenilenmiş UI ile birlikte gelen Luminar 4 programını tavsiye ediyoruz.

Görüşler

2 comments on “Dünyayı Cezbeden Gözlere Sahip Afgan Kızın Hikayesi

  1. İlk fotoğraf ile ikinci fotoğrafta hayata bakış açıları ve hayat tecrübesi farkettiriyor. İkinci fotoğrafta resmen 17 yılda ondan bir çok şeyler götürmüş.

  2. Avatar for Alper Orus

    Yunus BULAT

    Bu fotoğrafın Tair 11A 135 mm ile çekildiğini zannediyordum. Bir kaç yerde öyle olduğuna dair yazılar okumuştum. Güzel bir paylaşım olmuş .Teşekkür ediyorum.

Cevap Yazın