Özgün Fotoğrafçı Olmak için Yapılması Gerekenler

Yapılan bir işin diğerinden farklı olması için atılması gereken adımlar nelerdir? Bu yazımızda özgün fotoğrafçı olmak için yapılması gerekenleri listelemeye çalışacağız.

Özgün, orjinal kelime anlamı olarak “yalnız kendine özgü bir niteliği olan, kopya olmayan” anlamını taşımaktadır. Bir diğer deyişle “ilk kez yapılmış olan, taklit olmayan” anlamına da gelir.

Fotoğrafçılık açısından özgünlük kavramını sorgulamamız gerekirse, her çekilen fotoğraf karesinin benzersiz ve birbirinden farklı bir projenin parçası olarak üretilmesi diyebiliriz. Peki özgün fotoğrafçı olmak için neler yapılması gerekir?

Özgün Fotoğrafçı Olmak için Dikkat Edilmesi Gereken Ana Başlıklar

Her birimiz fotoğraf çekerken o fotoğrafa kendi imzamızı atmış oluyoruz. Ancak günümüz dijital çağında, üretimin aşırı boyutlarda oluştuğunu düşünürsek, neredeyse çekilmemiş fotoğraf kalmamıştır diyebiliriz. Bu durumda fotoğraf sanatını icra etmek ve gerçekten daha farklı, daha yaratıcı karelerin altına imza atabilmek için nasıl özgün kalınabilir? Şimdi birkaç ana başlık eşliğinde bu detaylara bakalım.

özgün fotoğrafçı olmak

Mutlaka ilham alın!

Herkes farklı fotoğraf çekim teknikleri uygulayarak, farklı bakış açısı üreterek fotoğraf çekmeye çalışıyor. Bu durum kimi insanları tecrübe olarak daha önde ve daha yaratıcı kılabiliyor. Eğer fotoğrafa yeni başladıysanız ya da mevcut tekniğinizi geliştirmek istiyorsanız, ilginizi çeken ve severek takip ettiğiniz fotoğrafçılarla iletişimi koparmayın. Çalışmalarını takip edin ve ilham almaya gayret gösterin. Hatta mümkünse birebir ilişkiye geçip çeşitli fotoğraf yürüyüşlerinde kendisine eşlik edin. Böylelikle karşılıklı yapacağınız sohbetler, paylaşacağınız çekim teknikleri fazlasıyla ilham almanızı ve kendinizi geliştirmenizi sağlayacaktır.

Fotoğraf paylaşımlarınıza dikkat edin!

Sosyal medya malumunuz. Sizi derecelendiren ve fotoğraflarınızın zaman tünelinde akıp gitmesine izin veren bu popülist alanlardan uzak durmaya çalışın. Fotoğraflarınızı ve dolayısıyla kendinizi bu ortamlardan korumak için tarzınıza en uygun gördüğünüz grupları, siteleri, forumları takip edin.

Unutmayın, herkesin her fotoğrafı beğenip alkışladığı platformlarda maalesef kişisel ego tatmini dışında bir kazancınız olmayacaktır. Bunun için fotoğraflarınızın doğru algılandığı ve yaratıcı yorumlarla beslendiği ortamları tercih etmeniz yeterli olacaktır. Beraberinde ilham alıp ilham vermeniz paylaşımlarınızın değer yaratması açısından önemlidir.

Aktüel kalın!

Herşeyin başı eğitim ama özellikle fotoğrafı sanat için işlemek, dökümante etme aşamasında, kişinin kendi bilgi, birikim ve tecrübesinden çok fazla şey aktarmasını gerektirebiliyor. Aktüel kalmak aslında yaşadığınız toplumun sorunlarını, insanların portrelerini, genel konjonktürde sosyolojik ve psikolojik olarak yaşamaktır.

Bu şekilde güncel kaldığınızda etrafınızda gelişen olayları ve gelişmeleri fotoğraf karesine dökme biçiminiz de değişecektir. Bir nevi yorumunuzu sanatınıza aktarmış olacaksınız.

Kendi tarzınızı yaratın!

Özgün fotoğrafçı olmak için yapılması gereken konuların başında kendi tarzınızı yaratmak gelmektedir. Elbette özellikle fotoğrafa yeni başladıysanız bakış açınızın gelişmesi ve ilk çekimleriniz sonrasında bu durum zaman içerisinde kendini göstermeye başlayacaktır. İlgi duyduğunuz alanlar konusunda daha girişken olun.

Böylelikle kendi tarzınız daha çabuk açığa çıkacak ve üzerine daha fazla eğildiğinizde özellikle oluşan bu alanda söz sahibi olduğunuzu hissedeceksiniz. Tabii ki bunun için her sanat dalında olduğu gibi ne kadar çok pratik yaparsanız o kadar ustalaşırsınız.

Özgün fotoğrafçı olmak için çeşitli tavsiyeleri maddeler şeklinde listelemeye çalıştık. Yorumlarınızla eklemek istediklerinizi belirtirseniz yazının gelişimine katkıda bulunabilirsiniz.

Skylum'un hepsi bir arada fotoğraf düzenleme programı olan Luminar 4, yeni kullanıcılar için oldukça avantajlı indirimler sağlıyor. Yeni AI özellikleri ve yenilenmiş UI ile birlikte gelen Luminar 4 programını tavsiye ediyoruz.

Görüşler

Bir yorum var“Özgün Fotoğrafçı Olmak için Yapılması Gerekenler

  1. Avatar for Alper Orus

    eris haluk

    Sayın alper yazınızın tamamına katılıyorum.. Belçika kraliyet akademisini bitirip . Fotoraf hocası oldum.. Dört sene Genevrede 96 dan 2003 kadar yeditepe Üniversitesinde eğitim verdim.. Ve sanatcı olmadığım için ilk sergimi Bodrum da zorla açtırdılar.. ZAMAN içinde BODRUM. Ve Bodrum içinde Zaman.. 60 lara gelirken ilk renkli fotorafı çeken bendim.. Yazdığınız ciddi sitelere girdim. Çok yazık puanlama ile 5000 bin abanesi olan siteyi yirmi kişi ele geçirmiş parti siyaseti misali. Bir ayda ilk yirmiye gelir iken durumu anladım. Ne kadar beğeni yaparsan puan topluyorsun.. Gurubun 1incisi ve2incisi bir aylık fotoraflarım ile yarışa başladılar. Netice rekabet hırs. Netice Fotoraf cep telefonlarının dünyasına doğru gidiyor gibi… Size başarılar..

Cevap Yazın