Nikon D800 Detaylı İnceleme Yazısı (İlk İzlenimler)

Türk Nikon’u takip edenler geçtiğimiz hafta içerisinde “evlilik ve reklam fotoğrafçısı” Çağatay Bahtiyar ile D800 üzerine yapılan röportajı keyifle okumuşlardır. Eğer okumadıysanız öncelikle bu röportajı okumanızı ve daha sonra Nikon D800 inceleme yazısına geçmenizi tavsiye ederiz.

Yazıya geçmeden önce kısaca belirtmek gerekirse Çağatay Bahtiyar “Evlilik ve Reklam” fotoğrafçılığı ile uğraşan ve kısa bir zaman önce ülkemizde sayı olarak oldukça az ama şanslı azınlığın arasına katılarak Nikon D800 sahibi olan bir fotoğrafçı. Çağatay Bahtiyar öncesinde Türk Nikon Forum üzerinde bize desteğini sunarken, Nikon D800 ile birlikte hem kendisiyle keyifli bir röportaj yapma imkanını bize verdi. Hem de henüz çiçeği burnunda bir Nikon D800 sahibi olarak “Nikon D800 ile çekilmiş fotoğrafları” bizlerle paylaştı.

Aşağıdaki yazı Çağatay Bahtiyar’ın Türk Nikon Forum üzerindeki Nikon D800 başlığında TurkNikon.com özel ön inceleme yazısı olarak,  henüz 1 haftadan fazla bir zaman Nikon D800 kullanması sonrası aktardığı ön inceleme yazısıdır. Eğer röportajı okuyup, fotoğrafları incelediyseniz şimdi tüm bu Nikon D800 bilgilerini sıcağı sıcağına sunan Çağatay Bahtiyar’ın Nikon D800 için ilk izlenimlerini aşağıda bulabilirsiniz.

Çağatay Bahtiyar’dan Nikon D800 İnceleme Yazısı

İlk başta şunu belirtmek istiyorum. Daha önce hiç böyle dinamik aralık sunan bir kamera görmedim. Buna D3x te dahil. Cihazın ölçüm kabiliyeti Nikon D700 den geçen şahsımın aklını başından aldı diyebilirim. Sadece ve Sadece bu özelliğe sahip 12 MP dahi olsa bu kamerayı almak isterdim. Kısa başlıklarla eksi ve artılardan bahsedeyim.

Nikon D800 Detaylar ve Çözünürlük

Detay olarak gerçekten 36 megapikseli iliklerinize kadar hissetmek biraz zor. Çünkü yeni seri G veya Nano lensler kullanmak zorundasınız. Ciddi anlamda lens seçen daha doğrusu optik kabiliyeti üst düzeye yetişemeyen lensleri pek sevmeyen bir cihaz.

Açık diyaframlarda netliğinizin gerçek anlamda kusursuz olması gerekiyor. Birde eski açık diyafram prime ların genel sorunu CA bu cihazda direk yerini CA ile beraber detay kaybına bırakıyor. 35mm f/1,4 manuel lensim D700 gövde üzerinde f/1.4 diyaframda gayet tatminkar iken, D800’de kesinlikle f/2,8 ve üstünde gerçek anlamda düzgün fotoğraf verdi.

Birde tekrarlıyorum, kesinlikle elde çekimlerde düşük enstantane pozlarmışcasına dikkatli ve yüksek shutter sürelerinde çekmeniz gerekiyor. Tripod gereksinimi ise üst düzeyde.

Birde teorisinde yanlış olan ama zoom lenslerde elimizin alışkanlığından yapılan orta noktaya netle sonra kadraj kur olayı bu cihazda tamamen rafa kaldırmanız gereken bir yöntem. Kesinlikle affı yok. Çok komik gelebilir ama bu kesinlikle böyle.

Nikon D800 ISO Performansı

Henüz çok fazla yüksek ISO larda çalışma imkanı bulamasamda kesinlikle D700’ü aratacak bir fotoğraf çekmedim. gayet iyi bir gren performansı var diyebilirim. Ama pixel kumlanması 400 ISO dan itibaren gözükebiliyor. Ama bu kumlanmayı gördüğünüz detayda eski D700 de çoktan kare kare pixel vardı. Yani aslında kumlanmayı 36 megapiksel biraz kapatıyor.

IQ :

Genel fotoğraf kalitesi gerçek anlamda çok iyi. Özellikle DR den dolayı gölge ve kontrast dengesi müthiş derecede.. HDR modunda ise kesinlikle çok tadında HDR yapabiliyor. Tek olumsuz yönü HDR modunda RAW çekemiyor ve flaş kontrolü sağlayamıyorsunuz.

D700 de yüksek ISO da az gren almak için sharpen değerini düşük tutuyorduk. Bu cihazda sharpen ayarının yüksek yada alçak olması gren performansına hiç etki etmiyor desem yeridir. Active D lighting görevini daha grensiz yapıyor D700 e göre. Öyle olacak ki High level dan sonra EXTRA HIGH modu da gelmiş.

Nikon D800 Beyaz Dengesi (WB)

AWB’da D700 ile aynı diyebilirim. Daha iyi veya kötü ise bunu anlayamadım. Ama AWB’da artık 2 seçenek var. Biri orjinal beyaz dengesine yakın auto, diğeri ise biraz daha sıcak WB verecek şekilde tasarlanmış AWB2.

White Balance‘da en çok hoşuma giden özellik, bundan önceki tüm cihazlarda KELVIN ayarında 5260, 5560, 5880 gibi saçma ve düzensiz aralıklarla giderken D800’de bu aralıkların yanı sıra 10 ar 10 ar Kelvin değiştirme olanağı var. Bu stüdyoda gerçek anlamda çok işe yarıyor.

Nikon D800 Arayüz

Menü biraz daha ovalleştirilmiş kutucuklardan oluşuyor. Daha sempatik. LCD ekranın 3 inçten 3.2 inçe gectiğini anlamanız çok zor. İmkansız diyebilirim. Sanki LCD ekran en-boy dan çok üste doğru büyümüş gibi dikkatli bakınca.

Firmware sürümüm 1.0 ve LCD ekran gerçekten sarı ve yeşil tonlarda. Bunu çektiğim ilk fotoğrafta anladım. Ama çok kafaya takacak kadar değil. Az çok fotoğrafı kafanızda canlandırabiliyorsunuz. Ama yazılım güncellemesi ile kesinlikle el atılması gereken bir olay.

LCD parlaklığında + – 3 artık + – 5 olmuş ve Auto Brightness gelmiş. Ben yine manuel kullanıyorum ama eski D700 LCD ekranı daha başarılı diyebilirim. Nisan ayının güneşli gününde LCD’de gerçekten fotoğraf zor seçilebiliyor.  Ama baktığınız fotoğrafın 36 MP olduğunu unutmamak lazım. Sanırım sadece alışkanlık gerektiriyor.

Su terazisini artık optik vizörde yatay ve dikey olarak görebiliyorsunuz. İsterseniz bunu herhangi bir tuşa atayıp istediğiniz zaman açabilme imkanınızda var.

Nikon D800 Elde Tutuş ve Ergonomi

Elde tutuşu ilk başta çok yadırgıyorsunuz. Sağ elin işaret parmağı bayağı bir balkonlu elcikten tutuyor. Duygularımı söylemekten çekinmeyeceğim ki elimde 36 MP bir cihaz olunca bu elciği orta formatların kalın elcikleri gibi hissettim

Giderek yayvanlaşan kırmızı simgemizi artık lastik değilde plastik yapmaları güzel olmuş. Neden diyecek olursak zamanla gevşeyen lastiğimiz meşhur. Bu lastik, diyafram tekerleğinin orda gevşeyince diyafram tekerleğinin dönmesinde sıkıntı yapabiliyordu.

Gevşeyen lastikten bahsetmişken 1 güzel haber daha. Sık kullanılan USB – HDMI yuvası artık lastik değil biraz daha plastikimsi bir madde. Artık kapaklarınız uzun süre daha sağlam kalacak. Birde uzaktan kumanda ve flaş senkron yuvalarının kapakları D300 tasarımındaki gibi birbirine bütünleşik yapıda kapak olduğundan daha iyi olmuş. D700 de sol elin tutuş alanına gelen birbirinden bağımsız 2 yuvarlak kapak zamanla gevşeme yapabiliyordu.

AF tuşunun klasik M,S,C olayını kapatmasına çok sevindim. Zaten el ayak altında olan bu tuş düğün salonlarının gümbürtüsünde C AF ye geçip AF da bazen sorun yapabiliyordu.

Video REC tuşuna ben çok ergonomik şekilde ulaşamıyorum. Ellerimde büyüktür aslında. Ama bir çözüm daha yapmışlar ve isterseniz shutter tuşuna atayabiliyorsunuz.

D700 deki arka multi function (4 lü yön tuşu) daha güzel ve kullanışlıydı. Bu 4 yön tuşun birde aralarda çapraz kullanımıda var. D700 de çapraz kullanmak daha kolaydı. D800 de çaprazı tutturmak zor. Nerde kullanıyorsun çaprazı derseniz AF pointler değiştirirken lazım olabiliyor. Kullandınızmı dersenizde evet hiç kullanmadım. Ama detaylı inceleme böyle olmalı. 🙂

Fotoğrafa koruma koyan kilit tuşunun boştayken Picture Control yapması aslında güzel bir detay. Ama internette Picture Style seçeneklerinin fazla olması lazım ki devamlı değiştirmeye ihtiyacımız olsun. LV tuşunun etrafındaki fotoğraf ve kamera modu gerçekten kullanışlı. Bu arada ek not:  Bu cihazda kamera modunda live view yaparken pozlama değişikliğiniz LCD ekrana yansıyor. Diğer Nikon Gövdelerde ya görmedim ya da dikkat etmedim.

Zoom tuşlarını neden yerini değiştirdiler anlamadım Alışmak 3 gün sürüyor. Birde artık fotoğraflarda netlik için zoom yaparken yüz tanıma sistemi var. Fotoğraftaki yüzleri buluyor ve isterseniz ön teker ile yüzler arasında geçiş yapabiliyorsunuz. 900 grama düşen gövde ziyadesiyle beni sevindiren bir olay. 100 GR da olsa boyuna ağrı yapmayacak olması güzel.

Nikon D800 Ölçüm, AF ve Pozlama Tekniği

Metering başarısından bahsettim. Gerçekten inanılmaz bir ölçüm sistemi var. İlk başlarda pozlamaların sanki D700 e göre biraz fazla pozluyor gibi gelebiliyor. 0,3 EV fazlada pozlayabiliyor sanki çok emin olamadım. Ama şu da var ki bu cihaz önceki cihazlara benzemeyen bir DR verdiği için fotoğraflar biraz daha gölge/detaylı oluyor.

AF performansı D700 den çok farklı değil. Ama kenar noktalar sanki biraz daha hızlı netleme yapabiliyor . Yani süper AF yine karşımızda diyebilirim. Ama AF konusunda genel bir şey söylemem mümkün değil.

Skylum'un hepsi bir arada fotoğraf düzenleme programı olan Luminar 4, yeni kullanıcılar için oldukça avantajlı indirimler sağlıyor. Yeni AI özellikleri ve yenilenmiş UI ile birlikte gelen Luminar 4 programını tavsiye ediyoruz.

Görüşler

2 comments on “Nikon D800 Detaylı İnceleme Yazısı (İlk İzlenimler)

  1. gerçekten çok kaliteli bir anlatım olmuş

    turknikon ekibini canı yurekten kutluyorum

    Yalnız benim sizden ufak bir ricam olacak nikon d800’ün türkçe olarak bir inceleme videosunu koyar mısınız 😀 şimdiden saolun

Cevap Yazın