Hafıza Kartlarındaki Lock (Kilit) Ne İşe Yarar?

Günümüz değişen teknolojisinde Wi-Fi destekli fotoğraf makinesi sayısı her geçen gün artmaktadır. Hatta Wi-Fi teknolojisi üzerine kurulmuş Eye-Fi kartlar kablosuz network içinde video ve fotoğraflarınızı paylaşma seçeneğini sunmaktadır. İnternet hızının her geçen gün artmasıyla birlikte direk olarak bulut depolama hizmeti sunan çözümler üzerine fotoğrafların çekildiği gibi aktarılması veya bu sistemler üzerine fotoğraf makineniz üzerinden erişilebilmesi bizce çok uzak değildir. Türk Nikon‘u yakından takip edenler çok iyi bilirler Nikon’un Photokina 2012 öncesinde Andorid destekli Coolpix S800‘ü duyurmaya hazırlanıyor. Bu demektir ki fotoğraflarımızı veya videolarımızı android destekli uygulamalar sayesinde drive, dropbox, yandex vb. gibi bulut sistemler üzerinde saklama hizmeti veren yerlere aktardığımız gibi yine bu uygulamalar sayesinde çektiklerimize de ulaşabiliyor olacağız. Hatta yakın gelecekte kullanıcıları kablosuz ağ arama zahmetinden de kurtaracak 3G veya 4G çözümlü kameraların üretilmesi hayal olmasa gerek ki Sony bu konuda geçtiğimiz sene çalışma yaptığını açıklamıştı. İnternet hızının, verileri hafıza kartlarına yazma ve okuma hızına ne kadar sürede yaklaşacağı bilinmese de belirli boyutlarda çekilecek fotoğrafların anlık aktarılması veya en azından kullanılacak dahili bellek sınırları çerçevesinde senkronizasyon yapması elbette sağlanabilir.

Kullanmış olduğumuz kameralar için olmazsa olmaz ürünlerden biri de hafıza kartlarıdır. Hatta günümüzde onlar olmadan bazı kameralarımızın çalışması bile mümkün olmamaktadır. Veri depolamak için kullandığımız hafıza kartları fotoğraf makineleri için bir aksesuar gibi gözükse de belki de çok zor şartlarda çekilmiş ve kaybetmeye tahammülümüzün olmadığı fotoğrafları korumak ve saklamak gibi birincil görevi yerine getirmektedirler. Fotoğraf makinelerimiz için bu kadar önemli olan hafıza kartları doğal olarak kullanım sırasında uyumluluk kaynaklı veya kullanıma bağlı olarak fotoğraf makinamızda hataların ortaya çıkmasına da neden olmaktadır. Bu hataları az yaşamanın en birinci yolu ise kameramızla uyumlu olan hafıza kartının kullanılmasından geçmektedir.

Hafıza Kartlarındaki Lock (Kilit) Ne İşe Yarar?

Hafıza kartlarının mevcut durumunun yanında gelecekteki beklentilerimizi de yansıtan konuya girişimizin ardından, esas yazı başlığımıza dönecek olursak. e-mail ya da Türk Nikon Forum üzerinden gelen sorulardan sonra bazı arkadaşların merak ettiği veya yaşadığı problemle ilgili çözüm olacak hafıza kartları üzerinde bulunan ve karşılığında lock yazan çıkıntının ne işe yaradığını bir yazı ile açıklamak istedik. Aşağıda örnek olarak da gösterilen ve tırnak diye tabir edilen bu fonksiyonun görevi hafıza kartını kitlememizi sağlamaktadır.

Bu kilit açık olduğu zaman kart içerisine herhangi bir kayıt işlemi yapılamamaktadır. Yani bu tırnak “Lock” yani kilit konumuda iken fotoğraf makinemize taktığımız zaman herhangi bir fotoğraf ya da video kayıt işlemi yapamayız. Bu durumda makinemiz hata mesajı gösterecektir ki bu hata mesajı “Cd” veya “Cd/[Err]” olarak karşınıza çıkacaktır. Cd hatası bellek kartının yazma korumalı yani kilitli olduğu anlamına gelmektedir. Hafıza kartının koruma tırnağını açık konuma getirip kameranıza yeniden taktığınızda bu hatanın ortadan kalktığını göreceksiniz. Eğer “Cd/[Err]” hatası alıyorsanız. Kullanmış olduğunuz hafıza kartının arızalı veya kameranızla kullanacağınız onaylı bir kart olmadığının göstergesidir. Kartınızı formatlayarak yeniden deneyin problem devam ediyor ise Nikon onaylı bir hafıza kartı kullanarak yeniden deneyiniz. Bu iki hatadan biri ile karşılaştığınızda mutlaka hafıza kartınızı gözden geçirin hafıza kartlarında bulunan kilit tuşu kartı makinemize takıp çıkarırken bile siz fark etmeden değişmiş olabilir.

Skylum'un hepsi bir arada fotoğraf düzenleme programı olan Luminar 4, yeni kullanıcılar için oldukça avantajlı indirimler sağlıyor. Yeni AI özellikleri ve yenilenmiş UI ile birlikte gelen Luminar 4 programını tavsiye ediyoruz.

İlk görüş bildiren siz olun

Cevap Yazın