Doğada Makro Çekmek İçin 10 İpucu

Makro Fotoğrafçılık yazı dizimizde önce makro fotoğrafçılığın tanımını yapmış, diğer yazımızda ise ne tarz makro konuları fotoğraflayabileceğimizi, merak eden ve konu sıkıntısı çekenler için açıklamaya çalışmıştık. Bu yazımızda ise doğada makro çekimi yaparken dikkat etmemiz gerekenlere bakıyor olacağız.

İşte sizler için hazırladığımız  doğada makro çekmek için 10 ipucu:

1-) Diyafram ve Enstantene Değerleri

Doğada denk geldiğimiz bir kelebek ya da böceği tam anlamıyla net çekmek isteriz. Bunu ise yüksek diyafram değeri ile sağlayabiliriz. Doğada fotoğraf çekerken objelerin büyüklüğünede bağlı olarak F/8 yada F/11 gibi diyafram değerleri kullanmakta büyük fayda vardır. Bu değerler ile objemizi tam olarak net çekme şansı yakalayabiliriz. Elde çekimlerde 1/200 , 1/125 gibi enstanene değerleri ile net fotoğraflar çekmek kolaylaşmaktadır.

2-) Çekim Saatleri

Doğada çekim için en uygun saatler, sabah çok erken (saat 5-6 gibi) vakitlerdir. Bu saatlerde doğadaki canlılar uyku durumunda bulunurlar ve bu nedenle de fotoğraflamaya çok uygun olurlar. Ayrıca bu saatlerde doğadaki objelerimizin üzerinde çiğ ve beraberinde yeni doğan gün ışığının harika tonu bulunmaktadır. Özellikle çiğ altında kalmış kelebekler inanılmaz güzelliktedirler.

3-) Flaş Kullanımı

Doğada flaş kullanımı önemli bir unsurdur. Canlılar genelde karanlık köşelere veya yaprak altlarına kaçarlar. Bu noktalarda doğal ışık kullanmak mümkün değildir. Hele hele 1:1 büyütme oranında flaş şart gibidir. Bu gibi durumlarda flaş hayat kurtarır. Ayrıca flaş kullanımı sabit enstantene değeri kullanmamıza olanak verir. Ancak mümkün olduğunca flaş kullanımından uzak durulmalıdır. Çünkü doğadaki canlıların gözlerine zarar vermek istemeyiz.

4-) Makine Renk Ayarları

Nikon marka fotoğraf makineniz içinde bazı renk ayarları vardır (Set Picture Control). Doğada çekim yapılacağı zaman mutlaka “Vivid ” renk ayarı seçilmelidir. Bu ayar çok daha canlı renkler vererek etkileyici fotoğraflar elde etmenize yardımcı olur.

5-) Çekim Açısı

Doğada çekim yaparken mümkün olduğunca güneş ışığından faydalanmaya çalışılmalıdır. Güneş ışığı her zaman yapay flaş ışığından daha iyi ve kaliteli bir görüntü verir. Çekimleriniz sırasında objelerin üstüne kendi gölgenizin düşürülmemesi önemlidir. Mümkün olduğunca güneş ışığı ile flaş ışığı birleştirilmelidir.

6-) Objelere Yaklaşmak

Doğadaki objelere mümkün olduğunca yavaş, yere yakın ve arka kısımlarından yaklaşmaya çalışılmalıdır. Ayrıca objelere gözümüz vizörde bulunarak yaklaşmaya çalışmak hızlı çekim yapmak için avantaj sağlayacaktır. Objelerin yanında makineyi kaldırmak çoğu zaman hayvanları ürkütmektedir.

7-) Objelerin Netlik Bölgeleri 

Gözlerin net olması tercih edilir. Doğada çekimi yapılan objlerin makro dünyasında gözlerinin net olması önemlidir. Bu nedenle çekim yapamayı düşündüğünüz objelerin öncelikle gözlerinin net olmasına dikkat edilmelidir.

8 -) Bulunma Yerleri

Doğada canlılar genellikle su kenarları ya da poleni bol çiçeklerin çevresinde bulunurlar. Türlere göre durum değişsede bu tarz sulak bölgelerde daha çok çeşit bulabileceğinize emin olabilirsiniz.

9-) Hayvanlara ve Doğaya Saygı

Makro fotoğraf için kesinlikle ama kesinlikle doğal hayata zarar verilmemelidir. Hayvanlar sırf fotoğraf için öldürmemeli ya da alıkonmamalıdır. Onların da birer canlı olduklarını unutmadan fotoğraflama işlemi yapılmalıdır.

10-) Kişisel Korunma

Doğadaki  bazı saldırgan canlılar fotoğraf çekimi sırasında karşınıza çıkabilir. Ayrıca yine oldukça kötü dikenli bitkilerde mevcuttur. Bu gibi durumlara karşı arazi turlarınızda mutlaka pantolon ve ayakkabı kullanılmalıdır. Makro çekimler çoğu zaman yerde olduğu için dizlik bulundurmak da oldukça faydalı olacaktır. Güneşe karşı da şapka bulundurmak kesinlikle eskik edilmemelidir.


Skylum'un hepsi bir arada fotoğraf düzenleme programı olan Luminar 4, yeni kullanıcılar için oldukça avantajlı indirimler sağlıyor. Yeni AI özellikleri ve yenilenmiş UI ile birlikte gelen Luminar 4 programını tavsiye ediyoruz.

Görüşler

Bir yorum var“Doğada Makro Çekmek İçin 10 İpucu

  1. Avatar for Can Tuncer

    Furkan Kasa

    Basit ve güzel bir anlatım olmuş. Tebrikler!

Cevap Yazın