DSLR Makinelerde Sensör Kirlenmesi Sorununun Önüne Nasıl Geçilir?

DSLR fotoğraf makinelerinde oldukça sık karşılaşılan sensör kirlenmesi sorununun önüne nasıl geçilir ve bunun için faydalı olabilecek bazı ipuçlarını sizlerle paylaşacağız.

DSLR fotoğraf makinenizle çektiğiniz fotoğraflarda lekeler mi var ya da fotoğrafın bazı bölgelerinde siyah noktalar mı tespit ettiniz? Hatta bu lekeleri ortadan kaldırmak için lensinizi bir güzel temizlediniz ama buna rağmen bu siyah noktalar, lekeler gitmiyorsa, büyük ihtimalle sensör kirlenmesi sorunu yaşıyorsunuz.

Sensör temizleme işlemini temizlik kitleriyle kendiniz yapabilir ya da bu konuda tecrübeli değilseniz bu işi servis veya bir uzmanına yaptırabilirsiniz. Biz bu yazıda daha çok sensör kirlenme sorununun önüne nasıl geçebilirsiniz ya da bir başka deyişle sensörü temiz tutmak için dikkat etmeniz gereken detaylardan bahsedeceğiz.

Sensör Kirlenme Sorununu Nasıl Önleyebilirim ve Sensörü Temiz Tutabilirim?

Çektiğiniz hemen her fotoğrafta karşınıza siyah noktalar ve lekeler çıkıyorsa, bu durum sensör kirlenmesi sorununa işaret etmektedir. Bu lekeler, eğer fotoğrafta çok detay içeriyorsa, ilk etapta dikkatinizi çekmeyebilir. Özellikle mavi gökyüzü ve yüksek diyafram değerleriyle çekilen fotoğraflarda çok belirgin bir şekilde karşınıza çıkan bu siyah noktaların, yani sensör kirlenmesi sorununun ortaya çıkmasını sağlayan belli başlı durumlar söz konusudur.

sensör kirlenme sorunu

Oldukça kirli bir sensör ve fotoğrafa yansıyan siyah noktalar, lekeler

Hemen belirtmemiz gerekiyor ki, eğer lensinizi değiştiriyorsanız mutlaka sensörünüz bundan etkilenecektir. Tabi hiç lens değiştirmeyip sadece tek bir lens takılı bir şekilde dolaşıyorsanız durum değişir. Ancak bir DSLR için lens değiştirmemek bir seçenek olmadığından sensör kirlenmesi sorununu en aza indirmek için neler yapabiliriz, şimdi buna maddeler halinde bakalım.

Sensörü Temiz Tutmak için Yapılması Gerekenler

  1. DSLR makinenizin lens değişimini yaparken bulunduğunuz ortama mutlaka dikkat edin. Bir kullanıcı olarak lens değişimlerinizi mümkün olduğunca tozsuz ortamlarda yapmaya özen gösterin. Eğer imkanınız varsa rüzgarlı, tozlu, topraklı ve kumlu ortamlarda lensinizi değiştirmemeye çalışın.
  2. Lensi çıkarmadan önce mutlaka DSLR fotoğraf makinenizi kapalı konuma getirin. Lensi çıkarma aşamasında makinenin açık durumda olması, elektro statik etkiden dolayı tozu çeken bir manyetik alan oluşurmaktadır.
  3. Lensi değiştirirken fotoğraf makinesinin aşağı bakacak şekilde durmasına özen gösterin. Böylelikle tozların makinenin içine düşmesini engellemiş olursunuz.
  4. Değiştireceğiniz lensi hazırda bekletin. Lensi makineden çıkardıktan sonra diğer lensi takana kadar geçen sürede makinenin ağzı ne kadar açık kalırsa o kadar toza veya dış etkenlere maruz kalacaktır.
  5. Belirli aralıklarla yine makinenizi aşağı pozisyonda tutarak, alttan hava üfleyici pompa yardımı ile içine hava püskürtün. Böylece tozların aşağı dökülmesini sağlayabilirsiniz.

Belli aralıklarla sensör kirlenmesi sorununu oluşturan tozların, lekelerin olup olmadığını görmek için fotoğraf makinenizin diyafram değeri en kısık haldeyken (Örneğin F/22 ), evinizin düz beyaz duvarı, mavi gökyüzü ya da en basitinden beyaz bir dosya kağıdının fotoğrafını çekmeniz yeterlidir. Daha sonra çektiğiniz bu fotoğrafı bilgisayarınızda açıp yüksek oranda yaklaşma yaparak incelemeniz gerekmektedir.

Skylum'un hepsi bir arada fotoğraf düzenleme programı olan Luminar 4, yeni kullanıcılar için oldukça avantajlı indirimler sağlıyor. Yeni AI özellikleri ve yenilenmiş UI ile birlikte gelen Luminar 4 programını tavsiye ediyoruz.

Görüşler

Bir yorum var“DSLR Makinelerde Sensör Kirlenmesi Sorununun Önüne Nasıl Geçilir?

  1. Nikon D7100 kullanıcısıyım Bu tip siyah lekeler video çektiğimde yalnızca otomatik ayarlarda karşılaşıyorum manuel çekimde hiç bir sorun yok bir bilen varmı .

Cevap Yazın