Diyafram, Enstantane ve ISO – Fotoğrafçılıkta Pozlama

Fotoğrafçılıkta pozlama için bilinmesi gereken temel öğeler olan diyafram, enstantane ve ISO ilişkisini kavrayarak mükemmel fotoğrafa ulaşın.

Fotoğrafçılığın temeli diyafram, enstantane ve ISO değerlerini anlamaya dayanır. Doğru pozlama için bu üç değeri ve aralarındaki ilişkiyi bilmeniz halinde, fotoğrafların aydınlık düzeyi, net alan derinliği, hareket bulanıklığı ve kumlanma gibi etkilerini çözmüş olursunuz. Bu yüzden fotoğrafçılık serüveninizde bilmeniz gereken en önemli temel bilgiler diyaframenstantane ve ISO üçlüsüdür.

Fotopedi üzerinde fotoğraf çekim teknikleri ve fotoğrafa başlangıç ile ilgili sunduğumuz yazılarda, bu üçlünün ayrı ayrı ne işe yaradığından detaylı bir şekilde bahsetmiştik. Bir bakışta hatırlamak gerekirse; Diyafram, sensöre düşecek ışık miktarının, lens yardımı ile ne kadar geniş veya dar bir aralıktan gireceğini; Enstantane ise, bu belirlenen aralıktan giren ışığın, ne kadar süre ile sensör üzerinde kalacağını; diğer taraftan ISO ise, sensörün bu gelen ışığa karşı ne kadar hassasiyet göstereceğini belirlemektedir.

Bu yazıda diyaframenstantane ve ISO ilişkisini herkesin anlayabileceği bir dille anlatıyoruz. Bu üçlünün fotoğrafa etkilerini görmek ve bir görselle katkı sağlamak doğru olacaktır.

Diyafram Nedir? | Enstantane Nedir? | ISO Nedir?

Fotoğrafa Etkileri Açısından Diyafram, Enstantane ve ISO

Aşağıda yer alan tabloyu kullanarak diyafram, enstantane ve ISO hakkında temel bilgi sahibi olabilirsiniz. Özetlemek gerekirse;

  • Diyafram (Aperture): Işığın yoğunluğunu ve net alan derinliğini kontrol eder.
  • Enstantane (Shutter): Pozlama süresi veya perde hızı olarak adlandırılır. Enstantane değeri arttıkça fotoğraftaki ışık ve hareketler artacaktır.
  • ISO: Işık duyarlılığıdır. Doğru kullanıldığı zaman karanlık ortamlarda bile çekim yapma imkanı tanır.

Diyafram, Enstantane ve ISO - Fotoğrafçılıkta Pozlama

Şimdi gelin daha detaylı tanımlarla diyafram, enstantane ve ISO değerlerini ayrı ayrı açıklamaya çalışalım.

Diyafram Nedir?

Diyafram, objeden yansıyan ışınların ne kadar yoğunlukta ve şiddette sensöre düşeceğini belirleyen sisteme denir. İngilizce Aperture (açıklık) kelimesiyle ifade edilirken, Fransızca “diaphragme” kelimesinden türetilerek oluşmuştur. Değer ise F ile gösterilirken, fotoğraf makinelerinde A modu (diyafram öncelikli mod) ile karşımıza çıkar.

Diyafram, Enstantane ve ISO - Fotoğrafçılıkta Pozlama

Diyafram, ışığın yoğunluğunu ve net alan derinliğini kontrol eder. Fotoğraftaki net alan derinliği açısından diyaframı kullanarak istediğiniz nesneyi ön plana çıkartıp, diğer alanları flu (bulanık) olarak gösterebilirsiniz.Ya da ışığın çok olduğu ortamlarda yüksek diyafram, az olduğu ortamlarda ise düşük diyafram kullanarak ışık dengesini sağlayabilirsiniz.

Enstantane Nedir?

Perde hızı veya enstantane, fotoğrafçılıkta diyaframdan geçen ışınların ne kadar süreyle sensörde kalacağını kontrol eden sisteme denilmektedir. Fransızca anlık, ansızın anlamındaki “instantané” kelimesinden gelir. Fotoğraf makineleri üzerinde  S (TV) Modu (enstantane öncelikli mod) olarak karşımıza çıkar.

Diyafram, Enstantane ve ISO - Fotoğrafçılıkta Pozlama

Enstantane deklanşöre basıldığında ışığın sensöre ne kadar süre düşeceğini belirleyen değerdir.  Fotoğraf çekimlerinizde pozlama açısından kullanılan enstantane değeri önemlidir.  Bu değeri belirlerken fotoğrafı çekilen konuya göre çeşitli değerler kullanılır. Bu da uzun pozlama, kısa pozlama, bulb modu gibi alt başlıkları ortaya çıkarmıştır.

ISO Nedir?

ISO bize yetersiz ışık ortamlarında diyafram ve estantaneyi destekleyerek fotoğraf çekebilme olanağı sağlar. Her ne kadar yetersiz ışık ortamlarında ISO bize fotoğraf çekme olanağı verse de, değeri yükseldikçe fotoğraflarda noise (gürültü) de artmaktadır. Bu nedenle ISO değeri  yeterli ışık ortamlarında en düşük seviyede kullanılmalıdır.

Diyafram, Enstantane ve ISO - Fotoğrafçılıkta Pozlama

Yazının başında belirttiğimiz gibi fotoğrafçılıkta en temel konulardan birisi pozlamadır. Yani deklanşöre bastığınız andan sonra objektiften geçen ışığın sensörü etkilemesi sonucu oluşan görüntüdür. Fotoğrafçılığın temeli, diyafram, enstantane ve ISO değerlerini anlamak üzerine kuruludur. Bu üç değer ve aralarındaki ilişki, doğru pozlamayı ve doğal olarak mükemmel fotoğraf karesini teknik olarak ortaya çıkarır.

Umarız faydalı olmuştur. Diyafram, enstantane ve ISO hakkında sormak veya eklemek istedikleriniz varsa yorumlarınızda belirtebilirsiniz.

Skylum'un hepsi bir arada fotoğraf düzenleme programı olan Luminar 4, yeni kullanıcılar için oldukça avantajlı indirimler sağlıyor. Yeni AI özellikleri ve yenilenmiş UI ile birlikte gelen Luminar 4 programını tavsiye ediyoruz.

İlk görüş bildiren siz olun

Cevap Yazın