Deniz Manzarası Fotoğrafları için Önemli İpuçları

Deniz kenarı, kıyı şeridi veya sahil. Hangi terimi kullanırsanız kullanın deniz manzarası fotoğrafları her zaman fotoğrafçılar için cazibe merkezi olmuştur.

Deniz ve beraberinde oluşan ortam, fotoğrafçılık açısından çok uygun kompozisyonlar oluşturur. Bu da doğal olarak deniz kenarı ve sahil şeridindeki öğeleri, fotoğrafçılar için favori çekim alanları haline gelmiştir.

Özellikle denizin yaratmış olduğu değişken ve akışkan hareketlilik, gökyüzü, bulutlar, taş veya kayalar ve insan figürü gibi yine değişkenliğini koruyan konu seçimleriyle birleştiğinde fotoğrafta kompozisyona drama ekleyen bir hal alabilmektedir.

Bu yazıda değineceğimiz konular, deniz kenarı fotoğrafları nasıl çekilir ve mükemmel sonuçlara ulaşmak için nelere dikkat etmelisiniz şeklinde olacaktır.

Mükemmel deniz manzarası fotoğrafları nasıl çekilir?

İyi bir deniz manzarası fotoğrafını, manzara fotoğrafçılığı veya şehir manzarası ile eşdeğer tutabilirsiniz. Hatta mükemmel anı yakalamak söz konusu olduğundan, ayrıca sabırlı ve araştırmacı olmak gerektiğinden durum ve sokak fotoğrafçılığına yaklaştığı zamanlarda olabilmektedir.  Şimdi deniz manzarası fotoğrafları için bazı önemli ipuçlarını sıralamaya çalışalım.

Deniz Manzarası Fotoğrafları için Önemli İpuçları

Zamanlama

Evet kulağa klişe gelecek ama zamanlama çok önemlidir. Diğer fotoğraf türleri için zamanlamanın önemi defalarca belirtilse bile sahil fotoğrafları için zamanlama hassas bir önem taşır. Peki bu zamanlama açısından dikkat etmeniz gerekenler nelerdir. Gelin bu ana başlığı deniz kenarı fotoğrafları için detaylandıralım.

Günün hangi saati

Günün herhangi bir saati fotoğraf makinenizi alıp sahile veya deniz kenarına çekim yapmaya gidebilirsiniz. Ancak seçenekleri iyileştirmek istemeniz durumunda, gün içerisinde ışığın ihtiyacınıza en uygun zamanı aldığı anları tercih etmeniz gerekmektedir.

Sıkça konuşulan ve “Altın saat” olarak tabir edilen zaman dilimi bunun için biçilmiş kaftandır. Güneşin doğuş ve batış saatlerini dikkate aldığımızda, bir saat öncesi veya sonrası genelde renk sıcaklığı açısından en iyi verimi ve en güzel tonları yakalayabileceğimiz zamanlardır.

Hava durumu

Hava durumu bizim isteğimiz dışında gelişen bir durumdur. Bunu kontrol edemesek bile hava şartlarını dikkate alarak kendimizi konumlandırabiliriz. Ya da değişen hava koşullarını fotoğraf için avantajımıza kullanabiliriz.

Özellikle yağmur sonrası deniz kenarı ve dağılan bulutların oluşturduğu görüntü belki de beklediğinize değecek kadar önemlidir. Bu yüzden kötü hava şartları bazen aleyhinize gelişse bile bazı durumlarda lehinize olabilmektedir. Yine de günün hangi saatinde sahilde olacaksanız hava durumunu kontrol etmenizde fayda vardır.

Denizin durumu

Gelgit, rüzgar ve genel olarak denizin durumu fotoğrafınız için önemlidir. Fonda kullanılacak olan denizin durgun olması veya kabarmış şekilde aşırı dalgalı olması fotoğrafınızı yakından etkileyecektir.

Deniz Manzarası Fotoğrafları Nasıl Çekilir

Eğer sakin bir günse bir kaya parçası, taş, deniz kabuğu ya da deniz yıldızı gibi öne çıkacak öğeler kullanarak pozlama yapılabilir. Ya da tersi için dalgaların kayalara çarpması veya kumsala olan akışkanlığı farklı pozlama teknikleriyle öne çıkarılabilir. Her iki durum için hazırlıklı olmak gerekir.

Ekipman ve fotoğraf çekim tekniği

Deniz manzarası fotoğrafı çekerken kullandığınız lensfiltre veya tripod çok önemlidir.

Tripod

Her manzara fotoğrafı çekiminde olduğu gibi deniz kenarı, sahil fotoğraf çekimleriniz için yanınızda mutlaka tripod bulundurun. Eğer iyi bir ışıkta çekim yapacaksanız çok ihtiyacınız olmayabilir ancak yine de fotoğraf makinesini stabil bir şekilde tutmak ve ufuk çizgisini kontrol etmek için en büyük yardımcınız yine tripod olacaktır. Eh tabi uzun pozlama fotoğraflar üretecekseniz mutlaka tripod kullanmanız gerektiğini söylemeliyiz.

Geniş Açı Lens

Geniş açı ifadesini 35mm odak uzaklığından geniş olarak belirtebiliriz. Nikon’un genel kullanım için bizlere sunduğu kit lensleri manzara çekimleri için rahatlıkla kullanabileceğimiz gibi genel olarak tercih etmemiz gereken lens türü geniş açı lensler olmalıdır.

Geniş açı zoom lens tercih ettiğiniz zaman ise kadrajı ayarlarken köşelerde ve içeri almak istemeyeceğiniz öğeleri çıkarmanızda size yardımcı olacaktır.

Filtre seçimi

Deniz kenarı demek kum demektir. Deniz tuzunun bıraktığı etkiyi de hesaba kattığımızda lensinizi her türlü çizilmeye ve toza karşı bir UV filtre ile korumanızı tavsiye ederiz. Ek olarak deniz manzarası fotoğrafları için olmazsa olmaz filtre ekipmanı Neutral Density olarak bilinen ND yani doğal yoğunluk filtreleridir.

Düşük ISO Kullanın

Kesin ve net fotoğraf çekmek için standart olarak en düşük ISO değeri ile çekimlere başlayın. Çünkü yüksek ISO değerleri fotoğrafta kumlanma ile birlikte gürültü (noise) oluşturmaktadır. Elinizden geldiğince, doğal ISO hassasiyeti olarak fotoğraf makinenizin sağladığı en düşük (ISO 100 – 200) ISO değerleri ile çekim yapın.

Diyafram Değerini Yükseltin

Özellikle manzara çekimlerinde daha geniş bir alanın net çıkmasını isteyeceğinizden diyafram değerini yüksek tutmanız gerekecektir. Kullandığınız objektifin performansına bağlı olarak genellikle f/8, f/10, f/11, f/13 ve f/16 gibi diyafram değerlerinde iyi sonuçlar alabilirsiniz.

Deniz Manzarası Fotoğrafları Kumsal

Kompozisyon seçenekleri

Klasik bir manzara fotoğrafı çekiyor gibi düşünebilir ve bunu çeşitli elementlerle zenginleştirerek sahil fotoğraflarınıza ekleyebilirsiniz. Bunun için bir kayanın üstüne çıkabilir, ya da makinenizi kumsala gömecek kadar yer seviyesine inebilirsiniz. Perspektif ve buna bağlı kompozisyon tercihlerinizi yaparken, meşhur 1/3 kuralı da aklınızın bir köşesinde bulunsun. Şimdi detaylar.

Suyun hareketi

Eğer konu deniz manzarası fotoğrafları ise ön planda gözükecek olan ana element deniz suyudur. Suyun hareketini fotoğraflamak için ise uygulayabileceğiniz iki temel yaklaşım vardır.

Bunlardan birisi hareketi dondurmak ya da anlık su çarpmalarını yakalamak, diğeri ise suyun hareketini bulanık ya da flu yapmak olmalıdır. Basit bir anlatımla eğer deniz suyunun kayaya çarpma anını dondurmak istiyorsanız minimum 1/100 saniye veya üstü olacak şekilde hızlı enstantane hızlarını kullanmalısınız. Hızlı enstantane hızı aynı zamanda su damlacıklarının tane tane gözükmesini bile sağlayabilir.

Diğer yaklaşım ise düşük enstantane hızı kullanımı olacaktır. Yani 1/60 saniye veya 1 saniyeye varan daha yavaş enstantane hızları ile suyun akışını bulanık bir şekilde gösterebilirsiniz. Bulanıklığın dozunu ayarlamak istediğinizde ise gün ışığının fotoğrafa etkisine göre yukarıda belirttiğimiz gibi ND filtreler kullanarak pozlama süresini daha uzun yapabilirsiniz.

deniz-manzarasi-fotograflari-yansima

Yansımalar

Suyu fotoğraflarken yansımaları dikkate almayı unutmayın. Elbette çeşitli denemelerle uzun veya kısa pozlamalar yapabilirsiniz. Ancak özellikle güneşin battıktan sonra denizde oluşturduğu yansımayı es geçmeyin. Yansımaları elde etmek için 1/60 saniye civarında ve uzun pozlama yapmadan yaklaşık enstantane hızlarında olmanız yeterli olacaktır. Hatta bulunduğunuz ışık şartlarına göre uzun pozlamayı önlemek adına ISO 400 ile 800 arası seviyeleri düşünebilirsiniz.

Değerlendirme

Deniz manzarası fotoğrafları seyir zevki yüksek görsellerdir. Her fotoğraf türünde olduğu gibi deniz kenarı fotoğrafları çekmek için de en mükemmel yol diye birşey yoktur. Bir deniz manzarası çeşitli bileşenlerle size gerekli kompozisyonu kendisi vermektedir. Bu kimi zaman bir deniz feneri, bulut formasyonuyla bezenmiş bir kumsal ya da sadece yalın haliyle denizdir. Bu tamamen sizin kendi görselinizden aldığınız tada göre şekillenmektedir. Bizim bu yazıda aktardığımız deniz manzarası fotoğrafları için ipuçlarını harmanlayarak güzel sonuçlar elde edeceğinizi düşünüyoruz.

Skylum'un hepsi bir arada fotoğraf düzenleme programı olan Luminar 4, yeni kullanıcılar için oldukça avantajlı indirimler sağlıyor. Yeni AI özellikleri ve yenilenmiş UI ile birlikte gelen Luminar 4 programını tavsiye ediyoruz.

İlk görüş bildiren siz olun

Cevap Yazın